Potrivit World Economic Forum, creșterea agriculturii europene și lipsa practicilor agricole sănătoase au cauzat degradarea semnificativă a solului care ar putea costa 100 de miliarde de euro pentru a o readuce la normal, iar o parte din problemă provine din productivitatea pierdută, care amenință viitoarele culturi.

Pe deasupra, agricultura contribuie cu 10% din emisiile de gaze cu efect de seră ale Europei, iar îmbunătățirea acestui sector este esențială dacă ne dorim să ne atingem obiectivele climatice.

Într-un nou raport numit „Transforming Food Systems with Farmers: A Pathway for the EU”, World Economic Forum a realizat o listă de recomandări adresată autorităților europene despre cum să conlucreze cu fermierii europeni pentru a îmbunătăți sistemul alimentar al Uniunii Europene.

Cercetătorii au organizat informațiile în patru zone care pot facilita adoptarea de practici agricole responsabile care pot îmbunătăți agricultura europeană.

Primul se referă la managementul financiar și de risc, care implică faptul că fermierii au nevoie de fluxuri garantate de venituri și de soluții de infrastructură de ultimă generație. Chestionarul arată că, deși patru din cinci fermieri consideră sustenabilitatea ca fiind o necesitate, doar doi din cinci cred că ea este bună pentru afacere.

A doua arie care ar crește rata de adopție a agriculturii mai sustenabile este reprezentată de ecosistemele inovatoare, ceea ce presupune ca prin dezvoltarea de noi tehnologii orientate asupra climei și reducerea costului acestora, fermierii ar fi mai tentați să apeleze la tehnologie pentru a-și îmbunătăți productivitatea și pentru a adopta practici agricole mai responsabile.

În prezent, adopția practicilor digitale este destul de redusă, la doar 31% comparativ cu 44% pentru alte practici climatice responsabile.

Educația și conștientizarea sunt un alt mod prin care fermierii ar putea fi îndemnați să se îndrepte către o agricultură mai verde, iar acest lucru poate fi realizat cu ajutorul platformelor de partajare a informațiilor, învățarea de la persoană la persoană sau demonstrații în direct la fermă.

Până acum, doar un sfert din fermierii intervievați au declarat că dețin cunoștințe „bune” sau „foarte bune” cu privire la practicile agricole sănătoase.

Uniunea Europeană poate forma viitorul unei agriculturi sustenabile prin punerea la punct a unei politici de mediu, pe care oficialii o pot pune în practică prin adoptarea politicilor potrivite care să încurajeze implementarea reformelor de mediu, iar în același timp, să permită statelor membre să modeleze aceste politici în funcție de nevoile locale.

Până acum, această flexibilitate a permis implementarea a 166 de scheme ecologice în 22 de proiecte în 21 de state membre.

Dacă 20% mai mulți fermieri ar adopta practici agricole responsabile, emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul agricol european ar scădea cu 6%, în vreme ce în același timp, sănătatea solului ar fi restaurată în proporție de 14%.

Acest lucru ar avea și alte beneficii, printre care restaurarea biodiversității și îmbunătățirea rezistenței sistemului alimentar, iar pe lângă acestea, practicile agricole responsabile ar adăuga venituri suplimentare fermierilor în valoare de 1.9 miliarde și până la 9.3 miliarde de euro.

Sean de Cleene, membru al comitetului executiv și șef al Food Systems Initiative, a declarat că „nicio regiune nu va fi iertată de pericolele iminente asupra sistemelor noastre alimentare interconectate și asupra ecosistemelor climatice și naturale de care ele depind.”

„Războiul care are loc în prezent în Ucraina ne reamintește că nu putem ignora vulnerabilitatea sistemelor noastre alimentare. Fie că este vorba despre un conflict sau schimbări climatice, siguranța sistemului alimentar global se află în continuare în pericol”, a adăugat el.

Tranziția către o agricultură sustenabilă și inteligentă din punct de vedere climatic va necesita o investiție semnificativă și schimbări în cadrul politicilor actuale și toată lumea va trebui să ia parte la acest proces, fie că este vorba de fermieri, retaileri sau consumatori.

World Economic Forum susține că „scopul acestui parteneriat cu mai mulți stakeholderi este să convocăm corporații, ONG-uri și instituții academice care să se consulte cu organizații agricole pentru a dezvolta soluții practice și scalabile, orientate către fermieri pentru acțiune inteligentă din punct de vedere climatic și cu impact pozitiv pentru mediu.

Pentru a sprijini apelul făcut de Pactul Verde cu privire la cooperarea dintre mediul public și cel privat, platforma 100 million farmers a stabilit Coaliția UE pentru Carbon + Agricultură.

100 million farmers este o platformă cu mai mulți stakeholderi care dorește să sprijine liderii publici și pe cei privați, pentru a ajuta fermierii să facă tranziția către practici orientate către natură, neutre din punct de vedere al carbonului, care să formeze viitorul sistemelor alimentare până în 2030.

Coaliția UE pentru Carbon + Agricultură aduce împreună mai multe organizații, printre care se numără Bayer, Cropin, EIT Food și Planet Lab PBC.