Am scris pe Green Start-up despre concepte care au rolul de a transforma orașele în medii mai integrate și mai prietenoase, atât pentru oameni, cât și pentru natură.

Conceptul de oraș de 15 minute, de exemplu, caută să înlocuiască mașina personală cu transportul public și cel alternativ. Pentru ca acest tip de oraș să funcționeze, toți rezidenții trebuie să aibă acces la facilitățile de bază, precum centrele medicale și magazinele generale, în 15 minute de la locuința lor fie mergând pe jos, fie folosind mijloacele de transport în comun sau pe cele alternative.

Barcelona și Seattle sunt două dintre orașele care explorează moduri prin care să implementeze corect acest concept pentru locuitorii lor.

Singapore este un alt oraș care își dorește să devină cel mai sustenabil din lume și are chiar și un plan pentru a reuși acest lucru.

Unele dintre măsurile care vor fi implementate, potrivit Singapore Green Plan 2030, sunt dezvoltarea unui cartier concentrat în jurul naturii, unde oamenii vor putea călători folosind doar transportul în comun, și îmbunătățirea eficienței energetice a diverselor clădiri din oraș.

Ce este un oraș smart

Un oraș smart este un oraș care integrează tehnologiile digitale în rețelele, serviciile și infrastructura pe care le are. Câteva dintre modurile prin care un oraș poate deveni mai inteligent sunt prin îmbunătățirea transportului public și prin îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și a sistemului de iluminare stradală.

Un oraș smart și sustenabil trebuie să folosească toate tehnologiile de informare și de comunicare pentru a îmbunătăți calitatea vieții pentru cetățenii săi și pentru a asigura un viitor mai bun pentru generațiile actuale și cele ce vor urma.

De asemenea, un oraș smart promovează inițiative pentru mediu, precum reciclarea și utilizarea transportului public și a celui alternativ, precum mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau utilizarea platformelor de ride sharing.

Pentru ca un oraș smart să evolueze este nevoie ca instituțiile publice și autoritățile să lucreze împreună cu companiile private pentru a îmbunătăți serviciile și calitatea orașului.

Caracteristicile unui oraș smart

Digitalizarea este unul dintre aspectele strâns legate de crearea unui oraș smart, iar aceasta poate fi realizată prin implementarea noilor tehnologii în toate sectoarele în care ea se poate integra.

Clădirile smart sunt o componentă importantă a unui oraș smart, întrucât ele sunt concepute pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic, iar din moment ce folosesc mai puțină energie, ele pot fi alimentate de surse regenerabile de energie, precum panouri solare.

Startup-uri precum Ecoworks pot ajuta în vederea reabilitării clădirilor vechi cu panouri de izolație moderne, care le cresc dramatic eficiența energetică, făcându-le astfel mai sustenabile.

De asemenea, Comisia Europeană speră să poată instala panouri solare pe toate clădirile publice din Uniunea Europeană până în 2025, iar astfel întreg blocul ar putea deveni mai inteligent și ar putea fi mai aproape de auto-suficiență.

Infrastructura smart este un alt aspect al unui oraș smart, iar pentru a o îmbunătăți, autoritățile pot investi în lucruri precum stațiile de autobuz cu panouri solare, care pot trimite energia electrică pe care o produc către sistemul public de electrificare și în stâlpi de iluminare stradală cu panouri solare care să folosească noaptea energia pe care o stochează în timpul zilei. Acestea din urmă pot fi echipate și cu becuri mai eficiente energetic pentru a reduce consumul de electricitate.

Mobilitatea smart este un alt aspect de pe urma căruia pot beneficia rezidenții, prin utilizarea platformelor de ride sharing echipate cu mașini hybrid sau electrice sau prin utilizarea unui sistem de transport public cu autobuze electrice sau alimentate cu hidrogen.

Promovarea trotinetelor și a bicicletelor contribuite la inteligența unui oraș și îl fac mai „verde” prin reducerea nivelului de zgomot și de emisii.

Trecerea de la energie generată din combustibili fosili la energie din surse regenerabile este un alt mod prin care un oraș devine mai inteligent. Acest lucru poate fi realizat dacă reușim să facem consumatorii de energie mai eficienți, deoarece sursele regenerabile nu au capacitatea de a produce la fel de multă energie ca sursele pe combustibili fosili.

Unele cartiere rezidențiale care au acces la zone întinse nefolosite pot implementa ferme de panouri solare sau de turbine eoliene, astfel încât să-și poată produce singure necesarul de energie.

Panourile solare ar putea fi implementate chiar și pe acoperișurile blocurilor de apartamente, iar deși ele nu ar putea produce neapărat întregul necesar energetic pentru locatari, ar putea cel puțin să producă o parte din energia de care aceștia au nevoie.

Modernicarea caselor pentru a le face smart poate, de asemenea, să îmbunătățească calitatea vieții pentru locuitorii unui oraș. Acest lucru poate fi realizat prin renovarea lor sau prin achiziționarea de electrocasnice și electronice mai eficiente și prin implementarea aplicațiilor care să permită controlul anumitor tehnologii din casă.

Cum funcționează un oraș smart

Orașele smart folosesc dispozitive conectate la o rețea, precum senzori și aparate pentru măsurare care să permită colectarea și analizarea datelor. Autoritățile pot folosi datele obținute pentru a implementa noi acțiuni care să facă orașul respectiv mai smart și mai eficient.

Astfel, ei pot îmbunătăți infrastructura și facilitățile publice pentru ca oamenii să locuiască într-un oraș mai avansat din punct de vedere al securității, cu un transport public mai bun și o viață mai puțin stresantă, în general.

Orașele smart: avantaje și dezavantaje

Avantajele de a face un oraș smart sunt, printre altele, o calitate mai bună a aerului și a sănătății în general, un transport public mai bun și clădiri publice și locuințe mai eficiente care sunt capabile să-și producă propriul necesar de energie.

Există un singur dezavantaj principal atunci când vine vorba de dezvoltarea unui oraș smart, anume faptul că acest proces poate dura mult timp, în special în orașele vechi cu o infrastructură depășită și cu clădiri vechi care sunt dificil de renovat și de modernizat.

De asemenea, dezvoltarea unui oraș smart poate fi foarte costisitoare, însă acest lucru poate fi realizat cu un plan bine pus la punct și cu măsuri luate pas cu pas.

Top 3 orașe inteligente din Europa

În 2020, Londra a fost catalogat drept cel mai smart oraș, datorită incluziunii digitale și a implementării IoT (Internet of Things) în tot orașul. Ecosistemul inovator și politicile smart au permis orașului să fie și cel mai inteligent din lume în același an.

Helsinki a fost, în 2020, al doilea cel mai inteligent oraș din Europa și al cincilea din lume, datorită bugetului alocat pentru îmbunătățirea orașului și forței de muncă pregătite pentru a face acest lucru.

Kalasatama a fost un district pe care Helsinki l-a folosit drept platformă pentru 25 de proiecte de infrastructuri, clădiri și experimente.

Barcelona a fost al treilea cel mai intelligent oraș european și al nouălea din lume, în mare parte datorită istoricului său în a deveni un oraș smart.

Investițiile făcute de oficiali au ajutat la economisirea apei în valoare de 58 de milioane de dolari și a permis crearea a aproximativ 47.000 de locuri de muncă.

De ce avem nevoie de orașe smart

Întrucât aproximativ 54% din populația planetei locuiește la oraș, iar acest număr ar putea crește la 66% până în 2050, există o nevoie mai mare ca niciodată pentru a avea orașe sustenabile și auto-suficiente care să poată oferi un viitor mai curat și mai verde pentru toată lumea.

Pe lângă administrarea problemelor sociale și celor legate de mediu, orașele inteligente pot ajuta și când vine vorba de crearea de noi locuri de muncă pentru oamenii de care va fi nevoie pentru a întreține tehnologiile care pot fi implementate într-un oraș smart.