Potrivit World Economic Forum, Colegiul de Design și Inginerie al Universității din Singapore a construit prima clădire neutră din punct de vedere al carbonului din Singapore, care a fost finalizată în 2019 și se numește CDE4.

Celelalte trei clădiri existente din cadrul Colegiului vor fi renovate pentru a deveni și ele neutre, două în 2022, iar ultima în următorii ani.

CDE4 folosește un sistem ingenios hibrid de răcire, care ajută la economisirea de energie electrică. Panoul fotovoltaic suprapus acoperișului ajută la regenerarea energiei utilizate.

În ianuarie 2020 s-a declarat că CDE4 s-a dovedit a fi chiar net-pozitivă, ceea ce înseamnă că a putut colecta mai multă energie electrică decât a folosit pentru a funcționa.

Jurgon Lake District este o altă zonă cu potențial mare pentru sustenabilitate.

Se dorește ca districtul de business să fie o zonă cu acces restricționat al autovehiculelor, unde măcar 85% din drumuri să fie făcute pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public.

Mașinile care vor circula în Jurgon Lake District vor fi autonome sau electrice, lucru care va contribui la scopul de a face din această zonă una prietenoasă cu mediul.

Tengah Town este un cartier rezidențial aflat la nivel de propunere din Singapore care va fi concentrat pe natură. Cartierul va fi prima zonă fără mașini din Singapore, mulțumită sistemului de transport îmbunătățit și ubicuu, prin care toți rezidenții vor putea merge pe jos până la stația de tren.

Un alt sistem de sustenabilitate al zonei este sistemul de răcire centralizat, despre care se spune că ar fi mai eficient decât cele individuale, instalate în fiecare casă.

Acestea, pe lângă alte sisteme ingenioase ar trebui să aducă locuitorilor economii de aproximativ 30%.

Proiectul ambițios propus de oficialii din Singapore poate fi considerat drept model pentru alte orașe din lume care vor să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, dar fiecare oraș va trebui să implementeze propriul plan din moment ce va întâmpina diferite dificultăți în a deveni mai verde și mai sănătos.

Pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius – un prag sigur din punctul de vedere al Grupului interguvernamental pentru schimbările climatice (IPCC) – este esențial să ajungem la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până la jumătatea secolului XXI. Acest obiectiv este stabilit și în Acordul de la Paris semnat de 195 de țări, inclusiv UE.

Neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon înseamnă un echilibru între emisii și reducerea dioxidului de carbon din atmosferă prin absorbanți. Absoarberea dioxidului de carbon și înmagazinarea acestuia este cunoscută ca sechestrare a dioxidului de carbon. Pentru a obține emisii nete zero, toate emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial vor trebui contrabalansate prin sechestrarea dioxidului de carbon.