Potrivit Euronews.green, Finlanda vrea să devină neutră din punct de vedere al emisiilor până în 2035, ceea ce ar însemna că țara ar depăși planul European de neutralitate înainte de 2050.

Sudanul de Sud este o altă țară care are șanse mari de a fi neutră din punct de vedere al emisiilor până în 2030, însă fiind o țară în curs de dezvoltare, ea se bazează foarte mult pe finanțări internaționale pentru a-și atinge acest scop.

Planul climatic „pe termen mediu” a fost aprobat de autoritățile finlandeze pe 2 iunie și este bazat pe cercetările făcute de către experții de la Grupul Finlandez privind Schimbările Climatice.

În 2018, specialiștii au declarat că pentru a menține rata încălzirii globale la 1.5 grade Celsius, omenirea nu-și permite să elibereze mai mult de 420 de gigatone de dioxid de carbon în atmosferă.

Experții susțin că țările care fac parte din Uniunea Europeană trebuie să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon la începutul anilor 2030 pentru a se încadra în Acordul de la Paris.

Suedia, țară vecină a Finlandei, are ca țintă pentru neutralitatea emisiilor anul 2040, întrucât are o populație aproape dublă, însă și o capacitate mai mare de a absorbi emisiile de carbon cu ajutorul pădurilor, a mlaștinilor și a altor medii naturale.

Finlanda trebuie să-și protejeze pădurile pentru a avea cea mai bună șansă de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor și pentru a deveni un „burete de carbon al lumii”. Studiile au arătat că, anul trecut, Finlanda a devenit pentru prima dată o țară care a eliberat emisii de carbon în loc să le stocheze, lucru cauzat de defrișarea accelerată.

Emma Kari, ministru al Mediului și al Schimbărilor Climatice, a declarat că „guvernul trebuie să găsească moduri prin care să oprească acest trend până la finalizarea planului.”

„Vestea bună este că, anul trecut, emisiile din sectorul effort-sharing au scăzut”, a menționat Kari, referindu-se la sectoarele transportului, al agriculturii, al construcțiilor și al deșeurilor.

Guvernul finlandez își dorește să înjumătățească emisiile provenite din aceste sectoare până în 2030 pentru ca țara să-și atingă obiectivele climatice.

„Formarea unui stat armonios care să elimine utilizarea combustibililor fosili este o nevoie urgentă în prezent - atât din perspectiva securității energetice, cât și din cea climatică”, a declarat ministrul mediului.

Emma Kari a adăugat că, după invazia Rusiei în Ucraina, Finlanda se concentrează mai mult ca niciodată pe tranziția către surse regenerabile de energie, precum fermele de centrale eoliene, dar și pe eficiența energetică.

În cursa către securitatea energetică, oficialii țării au relaxat unele măsuri impuse companiilor energetice, cum ar fi proporția combustibililor regenerabili în amestecurile de combustibili.

„Planul include mai multe tipuri de forme de sprijin financiar pentru gospodării și guvernele locale pentru ca procesul de eliminare a combustibililor fosili să fie cât mai just cu putință”, a explicat Kari.

Finlanda vrea să devină neutră din punct de vedere al emisiilor în aproximativ 13 ani, fără a apela la compensații internaționale de carbon, care presupun că o țară plătește o alta pentru a reduce emisiile venite din partea sa.