Potrivit euronews.green, planul oficialilor europeni vine întrucât aceștia și-au propus să facă Europa un continent autosuficient și independent din punct de vedere energetic.
Potrivit unui proiect de lege, Comisia a declarat că „electricitatea solară și căldura provenită din energia solară sunt elemente cheie în vederea câștigării independenței Europei față de gazul natural din Rusia.”
Deși costul panourilor fotovoltaice a scăzut cu peste 80% în ultimul deceniu, energia solară a contribuit doar cu 5% la totalul energiei electrice produsă de țările membre UE în 2020.
Când vine vorba de producția de căldură, energia solară are o cotă mică de doar 1.5%.
Pentru a elimina utilizarea resurselor de gaze naturale, Comisia Europeană vrea să lanseze „Inițiativa Panourilor Solare pe Acoperișurile Clădirilor Europene” pentru a ajuta casele, clădirile de birouri și chiar magazinele să devină auto-suficiente și să le ajute să-și producă propria energie curată.
Pentru a permite o adoptare mai rapidă și mai ușoară a panourilor solare pe acoperișurile caselor, UE și guvernele țărilor trebuie să reducă timpul necesar pentru obținerea permiselor la trei luni.
Inițiativa ar urma să încurajeze țările să folosească finanțare de la Uniunea Europeană și să lanseze programe de sprijin pentru panourile solare montate pe acoperișuri pentru a instala aceste sisteme pe toate clădirile publice potrivite până în 2025.
O altă schemă propusă de UE ar implica adunarea guvernelor și a trainerilor pentru a permite recalificarea forței de muncă care se ocupă cu instalarea panourilor solare, timp în care, „Alianța UE pentru Industria Panourilor Solare” ar putea folosi bugetul pus la dispoziție de Uniune și de „fondul pentru inovație” al pieței carbonului pentru a sprijini investițiile în procesul de fabricație.
Europa trebuie să își finalizeze propriile fabrici pentru producția panourilor solare, întrucât în 2020, 75% dintre panourile solare instalate în Europa au provenit din China.
Comentezi?