Potrivit The Travel, multe orașe din lume vor să devină mai verzi și mai sănătoase pentru rezidenți prin încurajarea utilizarea transportului public și a soluțiilor alternative de transport, precum bicicletele sau trotinetele.

Barcelona, de exemplu, este unul dintre orașele care dorește implementarea unui sistem prin care să schimbe stilul de viață al cetățenilor în ce privește transportul pentru a îmbunătăți starea generală de bine, iar în plan există și orașe futuriste, precum Telosa, un proiect care propune un altfel de oraș în mijlocul deșertului american.

Dar ce este un oraș de 15 minute? Potrivit AIA Seattle, este „o abordare a designului și planificării urbane care încearcă să îmbunătățească viața prin crearea orașelor unde toate necesitățile rezidenților să fie accesibile în cel mult 15 minute prin mers pe jos, bicicletă sau transport public.”

Asta înseamnă că oamenii trebuie să se bazeze mai puțin pe mașina personală și mai mult pe sistemele de transport alternativ pentru a putea oferi o calitate a aerului mai bună și un nivel de zgomot redus, de exemplu.

Orașele care vor implementa acest sistem le vor permite oamenilor să aibă acces la facilități precum centre medicale sau magazine alimentare în cel mult 15 minute de la reședința lor, prin folosirea mijloacelor de transport alternativ.

Un oraș de 15 minute este caracterizat prin patru lucruri, anume proximitate, diversitate, densitate și ubicuitate.

Omul responsabil de conceptualizarea acestui proiect este Carlos Moreno, profesor la Universitatea din Paris, iar printre orașele care vor să adopte această idee se numără Melbourne, Paris, Londra și Milano.