Potrivit experților, copacii plantați în zonele urbane pot ajuta la reducerea temperaturilor cu 2-10 grade Celsius, în funcție și de anumite considerente geografice. În același timp, tot ei susțin că peste 80% din populația Europei are acces facil la zone cu spații verzi în orașele în care trăiesc.

Cu toate acestea, Euronews.green scrie că există anumite inegalități în acest sens între țările europene. Astfel, toți locuitorii Danemarcei susțin că spațiile verzi sunt aproape de locul în care trăiesc, în vreme ce în Portugalia, doar 77% din populație are acces rapid la parcuri, iar în Malta, puțin peste jumătate din oameni pot ajunge ușor în zone cu vegetație.

Matilda van den Bosch, cercetător principal la Barcelona Institute for Global Health, a declarat că spațiile verzi pot fi promovate prin evidențierea beneficiilor, în primul rând.

„Știm că nu putem da o informație generală de tipul „spațiile verzi sunt bune pentru voi”, fără a le explica oamenilor de ce este așa”, spune ea.

Dincolo de faptul că ne oferă oxigen și răcoresc aerul, în același timp, copacii contribuie și la fericire și la starea de bine. Specialiștii adaugă și faptul că tot copacii ajută la reducerea șanselor de dezvoltare de boli cardiovasculare.

Cum pot autoritățile să planifice orașe mai sustenabile

Experții în planificarea urbană sunt de părere că avem nevoie de o imagine bună de ansamblu și nu doar să plantăm copaci la întâmplare. Profesorul Cecil Konijnendijk, director al Nature Based Solutions, a dezvoltat o regulă specială, numită 3-30-300, care poate ajuta autoritățile locale să planteze copaci mai ușor și mai eficient în orașele pe care le administrează.

În primul rând, fiecare om ar trebui să poată vedea trei arbori de la fereastra casei lor, iar la nivel de cartier, copacii ar trebui să umbrească o suprafață totală de 30% din acestea. Nu în ultimul rând, potrivit recomandărilor experților de la Organizația Mondială a Sănătății, oamenii nu ar trebui să locuiască la mai mult de 300 de metri de un parc sau o zonă cu spații verzi.

Barcelona este unul dintre orașele europene care a implementat cu strictețe aceste reguli. Astfel, începând cu anul 2016, autoritățile au închis mai multe străzi pentru accesul autovehiculelor, în vreme ce au creat spații verzi sau parcuri la intersecția altora.

Konijnendijk a declarat că „am trăit în Barcelona în ultimii doi ani și jumătate, iar strada pe care locuiam a fost săpată, au fost scoase mașinile, iar în locul lor au fost plantați copaci. Deci schimbarea are loc și este radicală.”

La început a existat opoziție, în special din partea afacerilor, însă în același timp, prețul locuințelor în zonă a crescut. Experții spun că de aceea, tot orașul ar trebui dezvoltat ca un spațiu verde, și nu doar câteva zone.

Stockholm este un alt exemplu de urmat în acest sens, întrucât 80% din populație susține că are acces facil la spațiile verzi, în vreme ce în Grecia, doar 20% din locuitorii din Heraklion locuiesc în apropiere de parcuri.

Și Europa de Est se confruntă în general cu această problemă, deoarece inginerii urbanistici nu au ținut cont foarte mult de aceste zone cu vegetație atunci când au planificat spațiile. Faptul că mai multe orașe au avut păduri și zone cu vegetație la periferie i-a făcut să creadă că pot construi orașul fără a dezvolta și parcuri sau zone verzi unde oamenii se pot relaxa.

Van den Bosch adaugă faptul că „inginerii urbanistici construiesc orașele mai mult pentru mașini, decât pentru oameni, iar dat fiind modul în care evoluează societățile urbane, acest lucru mod de construire nu este unul sustenabil.”