Potrivit Euronews.green, China s-a confruntat anul acesta atât cu secete, cât și cu inundații, în vreme ce Europa, Pakistan și Nigeria au avut și ele probleme cu fiecare dintre aceste fenomene meteo extreme.
În primul rând, ce este un „oraș burete” și cum o astfel de planificare urbană ne poate ajuta să ne administrăm mai bine resursele de apă.
Un oraș burete este o soluție bazată pe natură care favorizează retenția de apă și controlul asupra fluxului acesteia cu ajutorul infrastructurii verzi, a sistemelor de drenare mai eficiente și a altor tehnologii.
Un astfel de oraș nu presupune doar plantarea mai multor copaci, extinderea parcurilor sau îmbunătățirea canalizării.
Există și alte lucruri care ajută un oraș la administrarea mai bună a apei, cum ar fi izolarea străzilor, astfel încât o parte din apă să fie drenată, iar altă parte să fie evaporată, acoperirea clădirilor cu spații verzi care pot capta apa.
Scopul construirii orașelor într-un astfel de mod este prevenirea inundațiilor și acumularea de apă în anumite zone.
Kongjian Yu, arhitect peisagist și inginer de dezvoltare urbană, este cercetătorul care a promovat această idee în 2013, iar sistemul pe care el l-a propus ar trebui să prevină inundațiile și poluarea apei și în același timp, el poate chiar recicla apa de ploaie.
El a declarat că „deși infrastructura gri de beton, oțel, conducte și pompe poate fi necesară pentru a rezolva nevoi individuale imediate, ea consumă cantități foarte mari de beton și energie, nu oferă rezistență și de cele mai multe ori, crește riscul de dezastru. Ea rupe legătura dintre om și natură.”
Din cauza faptului că schimbările climatice ne afectează tot mai mult viețile în moduri pe care nici nu le-am conceput, cercetătorul este de părere că trebuie să ne regândim infrastructura urbană pentru a face față mai ușor acestor evenimente.
„Orașele burete sunt inspirate din învățăturile antice ale agriculturii și administrării apei care folosesc unelte simple pentru a transforma suprafața globală la scară largă într-un mod sustenabil”, a adăugat el.
Orașul Harbin din China este unul dintre orașele burete care ar putea defini viitorul infrastructurii urbane, întrucât orașul este proiectat pentru a prioritiza controlul apei.
Suprafața respectivă este utilă nu doar pentru administrarea și stocarea apei, întrucât ea creează habitate pentru mai multe specii care au nevoie de un cămin și poate fi și un spațiu recreațional foarte buni pentru cetățeni.
Oficialii chinezi vor să transforme 16 alte orașe, printre care Xiamen și Wuhan, în zone urbane burete cu finanțări de 55 de milioane USD pentru fiecare.
Și alte orașe de pe glob pot beneficia urmând acest exemplu și își pot construi sau reconstrui infrastructura pentru a fi orientată mai mult către natură, lucru care le poate avantaja în mai multe moduri.
Nanco Dolman, care lucrează pentru compania olandeză de inginerie civilă Royal Haskoning, a declarat că „design-ul ecologic poate fi mai mult decât acoperișuri verzi sau păduri de ploaie - poate fi un mod revoluționar de a regândi textura unui oraș.”
Comentezi?