Reprezentanții Parlamentului European propun ținte mai aspre pentru reducerea celor două tipuri de deșeuri, care ar trebui atinse la nivel național înainte de 31 decembrie, 2030 - respectiv o reducere de 20% a deșeurilor provenite din procesarea și producția alimentară (comparativ cu 10% - propunerea Comisiei Europene), respectiv 40% per cap de locuitor în retail, restaurante, servicii alimentare și gospodării (comparativ cu propunerea inițială de 30%). Parlamentul își dorește de la Comisie o revizuire a acestor ținte pentru anul 2035 care să urmărească o reducere de 30, respectiv 50%, dacă reglementarea va fi adoptată.

Reprezentanții Parlamentului European își doresc, de asemenea să pună responsabilitatea colectării, sortării și reciclării deșeurilor textile în seama producătorilor. Statele membre vor trebui să stabilească schemele necesare implementării acestor reglementări în cel mult 18 luni de la adoptarea lor ca reglementări europene. Noile reglementări se vor aplica pentru produse precum haine și accesorii, pături, perdele, pălării sau încălțăminte, dar și pentru produsele care conțin fibre textile.

Raportul Uniunii Europene Anna Zalewska a declarat că „Parlamentul a propus noi soluții pentru reducerea deșeurilor alimentare, cum ar fi promovarea fructelor și legumelor mai puțin aspectuoase, monitorizarea practicilor de marketing nedrepte, dar și clarificarea etichetelor și donarea alimentelor nevândute, dar comestibile. Pentru textile, vrem să includem și produse precum covoare și saltele sau vânzările prin platformele online.”