ESG Today scrie că Neustark este un startup elvețian care folosește materiale de construcție reciclate din demolări, cum ar fi betonul, pentru a stoca permanent emisiile de carbon captate din atmosferă. Practic, compania combină betonul cu emisiile de carbon lichefiate de la centralele pe biogaz, mineralizând astfel dioxidul de carbon.

În urma procesului sunt produse granule carbonate, care pot fi folosite de companiile de construcții pentru construcția de șosele sau pentru fabricarea betonului sustenabil.

În prezent, Neustark operează 14 unități cu o capacitate totală de 5,000 de tone pe an, iar oficialii companiei au ca obiectiv captarea a milioane de tone de CO2 până în 2030.

Conform acordului cu Microsoft, compania elvețiană va furniza credite de carbon echivalente cu 27,600 de tone de carbon în următorii șase ani. Colaborarea Neustark cu Microsoft a început în anul 2022, când startup-ul a primit pentru prima oară sprijin din partea companiei americane de tehnologie prin programul „Microsoft for Startups”.

Lisa Braune, Head of carbon dioxide removal (CDR), Neustark, a declarat că „transformăm cel mai mare flux de deșeuri din lume - betonul din demolări - și alte materiale minerale într-o soluție pentru captarea carbonului. Soluția noastră are deja un impact sesizabil: până în prezent, am îndepărtat 1,000 de tone de CO2 și ne extindem impactul rapid. Colaborarea cu Microsoft ne permite să ne scalăm business-ul și ajută la dezvoltarea industriei de captare a carbonului.”

Acesta este cel mai recent proiect demarat de Microsoft în direcția îndepărtării carbonului, iar compania își dorește să devină carbon-negativă până în 2030, respectiv să își elimine toate emisiile istorice până în 2050.

Brian Marrs, Senior Director of Energy & Carbon Removal, Microsoft, adaugă: „Neustark oferă un model de calitate și durabil pentru captarea emisiilor de carbon care este măsurabil și oferă organizațiilor un viitor sustenabil.”