Green Start-Up Sustainability Forum & Awards 2023 este un eveniment ce se va desfășura pe parcursul unei zile întregi, pe data de 29 iunie, la Deschis Gastrobar, în Capitală, începând cu ora 10.

Înscrie-te aici pentru a participa la dezbatere alături de Lorita Constantinescu, Director de dezvoltare la Ateliere Fără Frontiere.

Forumul va aduce la aceeași masă actorii relevanți pentru strategia României de a deveni o țară cu adevărat sustenabilă și va reuni atât oficiali al administrației publice, cât și experți de mediu și sustenabilitate, companii și startup-uri care vin cu soluții ce pot accelera progresul pe care-l facem pentru a deveni o țară ”verde”.

În ceea ce privește activitatea Ateliere Fără Frontiere, protejarea mediului pentru echipa asociației ”se transpune într-o economie circulară care înseamnă mai mult decât reciclare, constând în ecodesign, prevenire (echivalent cu nivel scăzut de resurse naturale folosite) și reutilizarea deșeurilor.”

În viziunea reprezentantei asociației, dezvoltarea agriculturii organice ajută la protejarea solului și generează, în același timp hrană sănătoasă și locuri de muncă în zonele rurale dezavantajate.

„Atât economia circulară, cât și agricultura organică, oferă locuri de muncă verzi tuturor inclusiv celor aflați departe de piața muncii”, a adăugat Lorita.

Echipa din spatele Ateliere Fără Frontiere este una complexă și include specialiști din mai multe domenii în servicii sociale, psihologie, inginerie și gestionarea deșeurilor, printre altele.

Rezervă-ți locul la o discuție despre rolul economiei circulare în economia României aici.

”Personalul din departamentul social și din producție au cea mai solicitantă activitate pentru că zi de zi ei acordă sprijin colegilor aflați în programul de acompaniere socio-profesională care se confruntă cu multiple provocări sociale (violență domestică, dizabilități, private de libertate), pe care încearcă să le rezolve concomitent cu formarea competențele transversale specifice unui loc de muncă”, ne-a povestit Lorita Constantinescu referitor la activitatea echipei Ateliere Fără Frontiere.

Pentru că Asociația Ateliere Fără Frontiere este dedicată oamenilor și mediului, misiunea sa este de a insera pe piața muncii persoane dezavantajate și greu angajabile. Acest proces are loc în cadrul atelierelor, care au o componentă puternică de mediu, astfel că Ateliere Fără Frontiere se angajează să preia gratuit deșeuri electrice și electronice. Dintre acestea, calculatoarele recondiționate sunt donate mai departe școlilor din zone mai puțin dezvoltate, celelalte deșeuri electronice fiind trimise spre reciclare.

Totodată, prin atelierul remesh, Ateliere Fără Frontiere transformă materialele publicitare outdoor uzate în obiecte promoționale și accesorii. Nu în ultimul rând, legumele certificate bio cultivate într-o fermă din jurul Bucureștiului sunt livrate în coșul de legume de sezon pe bază de abonament direct de la fermă către clienți.

Sustenabilitatea pentru Ateliere Fără Frontiere

„Trăim într-o lume a contrastelor, și România nu face excepție. În privința persoanelor fără locuri de muncă, șomajul este de aproximativ 5-6%, dar înregistrăm cel mai ridicat procent (34,5%) de persoane care se confruntă cu riscul de sărăcie sau excluziune socială în rândul statelor membre ale UE (2022, Eurostat. Toate aceste persoane pot fi sprijinite pentru a fi integrate pe piața muncii și întreprinderile/organizatiile de economie socială de inserție similare cu noi au un rol crucial pentru că sunt legătura dintre persoanele dezavantajate și angajatorii confruntați cu lipsa de personal”, ne-a precizat Lorita Constantinescu, Director de dezvoltare la Ateliere Fără Frontiere.

În ce privește dezvoltarea durabilă în România, Lorita este de părere că „fiecare din obiectivele dezvoltării durabile au impact asupra mai multor domenii de activitate și cred că nu vom putea atinge aceste deziderate fără un dialog real, deschidere pentru o abordare eficientă în care câștigătoare trebuie să fie cauza și nu părțile interesate.”

Astfel, ea crede că România va putea deveni o țară incluzivă și solidară, în care persoanele excluse au acces la o nouă șansă, iar locul de muncă este esențial în acest context.

„Tot pe baza dialogului și al deschiderii reale vom putea avea o Românie în care să fim sănătoși prin hrana și aerul pe care îl respirăm prin toate gesturile și acțiunile pe care le facem – alimentație, consum, deșeuri, transport, turism, practic tot”, a încheiat Lorita.

Green Start-Up Sustainability Forum & Awards 2023 – temele primei ediții

Printre temele de discuție pe care le vom aborda în cadrul primei ediții a Green Start-Up Sustainability Forum & Awards se numără:

  • Cum poți avea o industrie și un proces de producție mai verzi
  • Economie circulară
  • Orașul de 20 de minute – regândirea zonelor urbane
  • Soluții de energie regenerabilă în România
  • Bune practici pentru economii verzi
  • Retail verde și cu mai puțină risipă
  • Rolul pe care-l joacă inovația în sustenabilitate
  • Accesul la capital pentru finanțarea afacerilor verzi

Forumul se va încheia cu o ceremonie de premiere în cadrul căreia vom recunoaște eforturile inovatorilor, organizațiilor care ne inspiră să fim mai responsabili cu resursele pe care le avem la dispoziție și să asigurăm un viitor sustenabil și pentru generațiile viitoare.

Lista speakerilor se actualizează constant și poate fi urmărită pe site-ul dedicat.

Participarea la eveniment este gratuită, în format fizic sau online, în platforma de evenimente virtuale IC Events. Pentru participarea la eveniment, vă puteți înscrie aici.

Evenimentul Green Start-Up Sustainability Forum & Awards este organizat de Green Start-Up.ro și susținut de start-up.ro, cu sprijinul partenerilor Genesys Properties, Electrolux, ABIEC, UniCredit Bank, Nhood, Autonom, Imod Flowers și cu susținerea partenerilor media The Recursive, Revista Progresiv, Social Innovation Solutions, CERC.