Echipa din spatele startup-ului francez FabBRICK va urca pe scena Climate Change Summit, eveniment ce va avea loc la București pe 19 și 20 octombrie. Pe parcursul celor două zile, zeci de lideri de inovare climatică și politici de mediu, cercetători, antreprenori și oficiali guvernamentali se vor reuni într-un efort comun de a găsi soluții locale și regionale pentru un viitor durabil.

Echipa FabBRICK va vorbi despre startup și despre cum au trecut de la țesături la crearea de materiale de construcție noi.


Înainte de Climate Change Summit, am discutat cu Clarisse și echipa ei despre evoluția FabBRICK și despre modul în care reinventează materialele de construcție cu deșeuri textile reciclate.

Clarisse Merlet, fondatoarea FabBRICK, a realizat că industria textilă a fost prea puțin luată în considerare în ceea ce privește reciclarea bumbacului ce are proprietăți relevante în domeniul construcțiilor.

Așa i-a venit ideea de a reutiliza hainele pe care le aruncăm la gunoi, transformându-le într-un material de construcție ecologic ce poate izola atât termic, cât și fonic.

În 2017, ea și-a prezentat cercetările și primul său prototip la concursul FAIRE și a fost una dintre câștigătoare fiind susținută de Pavillon de l'Arsenal în dezvoltarea acestei cărămizi.

Ideea din spatele lui FabBRICK a început ca și proiect de licență pentru Clarisse. Apoi s-a transformat într-o afacere care are peste 80 de clienți și care evoluează constant.

Pentru Clarisse, scopul este foarte clar: cu cât ei produc mai multe cărămizi, cu atât mai puține deșeuri vor ajunge fie la gropile de gunoi, fie vor ajunge să fie incinerate, activități de produc emisii consistente de CO2.

”Pe baza caracteristicilor textilelor recuperate, am proiectat un material de construcție ecologic atât izolator termic, cât și fonic”, ne spune Clarisse.

UE generează 12,6 milioane de tone de deșeuri textile pe an. Cu toate acestea, mai puțin de o treime din acestea se colectată pentru reutilizare sau reciclare.

”Deșeurile din industria fast fashion ne afectează climatul, ecosistemele și sănătatea. Dacă în următorii ani vom avea tot scenariul de acum, adică nu vor lua măsuri pentru a reduce deșeurile din fast fashion, cel mai probabil, emisiile globale ale industriei se vor dubla până la sfârșitul deceniului”, adaugă Clarisse Melet.

O viață nouă pentru deșeuri

Așa că Clarisse și colegii ei au simțit că trebuie să facă ceva și să pună deșeurile recuperate la treabă.

În acest moment FabBRICK reciclează hainele vechi sau deșeurile textile și le transformă într-un material de construcție, cu ajutorul unui adeziv ecologic dezvoltat chiar de Clarisse.

Aceste resturi sunt mai întâi amestecate și apoi presate într-o matriță care utilizează comprimarea mecanică pentru a forma cărămizile. Cărămizile umede sunt apoi îndepărtate din matriță și lăsate să se usuce timp de două săptămâni înainte de a putea fi folosite.

”Cărămizile sunt un excelent izolator termic și acustic, ceea ce înseamnă că funcționează pentru pereții despărțitori ai încăperilor, pereții decorativi din magazine și pot fi, de asemenea, folosite pentru a face mobilier, cum ar fi lămpi, mese, taburete. Sperăm că în curând vor putea fi folosite în construcții, sunt proiectate în scopuri structurale”, adaugă Clarisse.

Cărămizile sunt realizate intern, după cum precizează echipa, iar în aprilie 2019, compania a primit sprijin prin închiderea unei runde de crowdfunding în valoare de 10.000 de euro, bani care au fost folosiți pentru a dezvolta un utilaj ce poate automatiza procesul de producție.

”Oferim soluții circulare pentru companiile care produc deșeuri textile. Avem propria noastră fabrică, ne ocupăm de întregul proces și intenționăm să deschidem o fabrică mai mare pentru a putea absorbi mai multe deșeuri, ceea ce se traduce în producția unui număr și mai mare de cărămizi”, precizează echipa FabBRICK.

Dar realizarea materialelor de construcție din deșeuri nu este o sarcină ușoară. Potrivit acestora, partea dificilă este transformarea a ceva care de obicei se irosește, în ceva care are valoare, dar mai presus de toate se pliază pe toate reglementările ce stau la baza aducerii pe piață a unui nou material de construcții.

Un proiect cu potențial global

”Pentru a da viață ideii a trebuit să experimentăm diferite tehnici înainte de a găsi procesul cel mai bun care va fi folosit pentru producerea cărămizilor. Materialul textil este comprimat într-o matriță. Pentru a obține un rezultat bun, trebuie să folosim un concasor pentru a transforma materialul textil în fibre și bucăți mici de țesătură. Apoi aceste fibre sunt amestecate cu un adeziv, rezultând un material asemănător argilei, care va fi modelat de matriță”, precizează echipa din spatele FabBRICK.

Reprezentanții startup-ului adaugă faptul că cea mai grea parte a cercetării a fost dezvoltarea unui adeziv ecologic rezistent, care să nu mucegăiască.

În acest moment, FabBRICK are peste 80 de clienți care folosesc produsele startup-ului. Următorul pas în dezvoltarea companiei este automatizarea producției, astfel încât să poată recicla și mai mult.

Momentan procesul este semi-automat, o parte a procesului de realizare a cărămizilor fiind realizat manual, dar scopul echipei pentru următoarele luni este să demareze procesul de automatizare a întregii producții.

Și acest lucru poate ajuta FabBRICK să se dezvolte la nivel internațional, să recicleze din ce în ce mai multe deșeuri textile și să producă mai multe cărămizi.

”Ne imaginăm posibilitatea unei extinderi la nivel mondial, promovând comerțul local printr-o viziune globală. FabBRICK poate fi dezvoltat la nivel mondial, pentru că, din păcate, fast fashion este peste tot, așa că putem fi mereu aproape de o sursă de deșeuri textile”, concluzionează Clarisse.