Conform Euronews.green, companiile din industria energetică sunt în continuare active în aproximativ 3.000 de locuri din 800 de zone protejate din întreaga lume, câteva sute dintre ele fiind doar în Europa. Experții de la ONG-ul Leave it in the ground (LINGO) au făcut o analiză care sugerează că explorarea sau extragerea de combustibili fosili are loc în mai multe astfel de locuri.

Tot ei avertizează că, dacă aceste resurse vor fi complet exploatate, acest lucru ar putea avea un impact uriaș asupra mediului, o amprentă de carbon de 47 de miliarde de tone.

„Încetarea extragerii de combustibili fosili din zone protejate rezolvă problema ce ține de prevenirea distrugerii patrimoniului național și a biodiversității în ultima perioadă de exploatare a acestui tip de combustibili”, au explicat autorii.

Țara care explorează cele mai multe resurse din ariile conservate descoperită de analiză este China cu ale sale 18 locuri de extragere a petrolului, gazului și cărbunilor, care împreună, pot polua atmosfera cu 12 miliarde de tone de CO2.

Venezuela, cu un potențial de poluare de 7.6 miliarde de tone și Arabia Saudită, cu 3.9 miliarde, sunt celelalte două mari state cu o capacitate mare de poluare.

În Europa, Germania poate fi cel mai poluant stat dacă își va explora toate resursele de gaz natural sau cărbuni, cu un potențial de 2.6 miliarde de tone.

Este important ca toate aceste țări să înceteze explorarea resurselor de combustibili fosili, în special cele care se află în arii naturale protejate, deoarece acest lucru ajută la protejarea ecosistemelor și a speciilor de animale pe cale de dispariție.