În unul dintre articolele din seria „Cum se reciclează” de pe Green Start-Up am scris despre reciclarea lemnului și cum această resursă regenerativă, dar finită în același timp, poate fi reprocesată pentru a nu o risipi.

Experții EGGER ne-au oferit mai multe detalii despre cum compania prelucrează nu doar lemn virgin, ci și produse lemnoase uzate, pe care le transformă în noi bunuri care pot fi folosite pentru construcții, de exemplu.

EGGER este o companie de familie originară din Tirol, Austria, fondată în 1961, iar care în prezent este un grup prezent în 11 țări. În cele 22 de unități de producție lucrează circa 11.000 de angajați.

Am discutat cu Alina Chifan, Director Comercial, EGGER Romania, pentru a afla mai multe despre activitatea companiei în țara noastră, din ce surse își procură aceasta lemnul și de ce reciclarea este o componentă cheie pentru afacere.

Încă de la fondarea companiei, lemnul a fost văzut ca o resursă valoroasă, care nu trebuie irosită. Astfel, fondatorul companiei, Fritz Egger și-a dorit să folosească tot ce rezultă din prelucrarea lemnului, iar pe parcurs, progresele tehnologice au permis reutilizarea mai eficientă a acestui material.

Grupul EGGER a început producția lemnului în România în anul 2006, iar de atunci Alina Chifan susține că numărul angajaților a crescut rapid la noi în țară, astfel că în prezent lucrează pentru EGGER România circa 880 de muncitori specializați în prelucrarea lemnului.

„La EGGER, am dorit să dezvoltăm propriile noastre programe de ucenicie. Recrutarea ucenicilor și asigurarea următoarei generații de lucrători calificați rămâne unul dintre obiectivele noastre cheie, mai ales pentru că ne dorim să contribuim la reducerea numărului de tineri fără loc de muncă și fără o pregătire profesională”, spune Alina.

O gamă variată de produse din lemn fabricate sustenabil

În cadrul EGGER România este produsă o gamă variată de bunuri din lemn pentru mobilier și amenajări interioare, dar și pentru construcții din lemn. „Ne străduim să acționăm sustenabil, conservând resursele și protejând mediul”, spune Directorul Comercial EGGER România.

Activitatea sustenabilă din cadrul EGGER România este evidențiată de trei arii principale, spune Alina Chifan. Prima componentă este legată de produsele care ies de pe linia de producție, acestea fiind validate prin declarații de mediu verificate extern ca fiind bunuri sustenabile.

„O declarație conține rezultatele unei evaluări a ciclului de viață a produsului. Aceste date permit planificatorilor, designerilor și arhitecților să compare într-un mod informat produsele, din perspectiva mediului. Declarațiile noastre sunt verificate de Institutul pentru Construcții și Mediu de la Berlin”, a declarat pentru Green Start-Up reprezentanta EGGER România.

Producția sustenabilă este a doua componentă importantă de mediu pentru companie. Astfel, am aflat de la Alina că „pentru a răspunde cât mai bine cerințelor specifice, fabrica de la Rădăuți a întocmit propriul program de management pentru energie și mediu, cu obiective suplimentare specifice, pe lângă cele stabilite de la nivel de Grup. Tehnologia folosită de EGGER Romania constă în cele mai noi utilaje, de ultimă generație.”

Pentru ca lemnul să fie exploatat la maximum, compania apelează la conceptul de utilizare în cascadă, ceea ce înseamnă că doar lemnul care nu mai poate fi reciclat este folosit pentru obținerea energiei.

„Datorită ciclurilor de producție închise, volumul deșeurilor este minim. Acestea sunt generate, în principal, în timpul etapelor de finisare – de exemplu laminare –, de eliminare a marginilor sau de ambalare a pre-produselor furnizate, precum și în timpul mentenanței instalațiilor”, spun oficialii companiei.

Toate deșeurile de lemn rezultate din procesele de producție din cadrul EGGER sunt depozitate și sortate pentru a fi refolosite în procesele de producție. În plus, subprodusele și reziduurile de lemn generate sunt rafinate în materiale pe bază de lemn sau dacă reciclarea materialelor nu mai este posibilă din motive de calitate, ele sunt utilizate pentru producția de căldură și electricitate verde în centrala pe biomasă din Rădăuți.

Potrivit reprezentanților companiei, „scopul nostru strategic este de a reduce volumul specific de deșeuri menajere cu 10% până în 2025, față de anul 2018.”

Producție sustenabilă cu mai puțini combustibili fosili

EGGER România face eforturi continue pentru a se detașa de utilizarea combustibililor fosili poluanți. Astfel, potrivit EGGER România, „promovăm concepte energetice integrate, care au cea mai mare eficiență și costuri reduse de producție a energiei. De aceea, 76% din combustibilul folosit de noi este din surse regenerabile, respectiv biomasă, produsă în propria centrală din Rădăuți. Peste jumătate din necesarul energetic al platformei este din surse regenerabile, produse chiar în această unitate.”

„În fiecare an suntem interesați să îmbunătățim performanțele noastre prin reducerea amprentei de carbon și folosirea surselor de energie regenerabilă”, adaugă reprezentanții.

La nivel de grup, EGGER transportă anual aproximativ 518.000 de tone de produse finite, iar 34% dintre acestea sunt trimise pe cale feroviară, spre deosebire de 25%, în anul 2020. Fabrica din Rădăuți a companiei are un avantaj în acest sens, întrucât linia de cale ferată ajunge chiar la poarta fabricii, ceea ce înseamnă că nu este necesar transportul rutier, iar emisiile rezultate din transport sunt reduse semnificativ.

„Următoarele principii directoare se aplică aici: oriunde este posibil din punct de vedere logistic și economic, folosim transportul feroviar și maritim, în special pentru transportul între fabricile din Grup și pe distanțe lungi”, ne-a spus Alina Chifan.

Cum se prelucrează sustenabil bunurile din lemn

Dincolo de lemn, apa este o altă resursă importantă pentru producția tuturor bunurilor. Pentru a contribui la un mediu înconjurător mai sănătos, EGGER se concentrează în permanență pe optimizarea consumului de apă, dar și pe îmbunătățirea calității acesteia. Totodată, compania face eforturi pentru a recicla apa folosită în producție, astfel încât să fabrice mai multe bunuri din lemn cu o cantitate mai mică de apă.

Așadar, „apa uzată este reutilizată în producție, după ce a trecut printr-un proces de filtrare sau tratare chimică. De pildă, apa de la turnurile de răcire ale centralei termice pe biomasă este reutilizată în alte procese de pe platformă, precum spălarea buștenilor sau dezghețarea acestora iarna. Pe lângă apa din rețeaua publică, folosim și apa de ploaie și cea subterană”, a declarat pentru Green Start-Up Directorul Comercial EGGER România.

Materia primă lemnoasă folosită de EGGER pentru producție este achiziționată de la firme autorizate în domeniul exploatării, iar furnizorii companiei sunt verificați periodic pentru atestarea surselor de proveniență a materiei lemnoase. „Verificăm toți furnizorii noi de lemn, aspect care ne-a permis, până acum, să ne menținem la cota de 100% a verificării provenienței lemnului achiziționat”, spun reprezentanții EGGER România.

EGGER este unul dintre primii producători de materiale pe bază de lemn din lume care a fost certificat conform standardului ISO 38200 Chain of Custody (COC) pentru lanțul de aprovizionare cu lemn și produse din lemn.

Lemnul reciclat la EGGER Romania se folosește, cu preponderență, pentru producția plăcilor de PAL, acestea fiind materia primă principală utilizată în producția mobilei. Astfel, EGGER Romania a ajuns la un grad de utilizare a lemnului reciclat în producția de Plăci Aglomerate din Lemn de peste 20%, mulțumită celor cinci centre de recoltare a deșeurilor de lemn deschise de companie, în România, până în prezent. La EGGER, din toată materia primă utilizată pentru producția de PAL, 83% este reprezentată de co-produse și lemn reciclat.

„De asemenea, mai folosim și deșeurile de lemn reciclat, adică materialele utilizate și eliminate de către clientul final și colectate ca deșeuri, cum ar fi cutii de transport din lemn masiv, paleți, lemn netratat de la șantiere, panouri, uși de interior, parchet. Acestea sunt colectate prin cele 5 Timberpakuri sau centre de colectare a deșeurilor din lemn din țară (București, Cluj-Napoca, Arad, Brașov)”, spun oficialii EGGER România.

În cei zece ani de colectare a deșeurilor de lemn din România, EGGER a integrat în producție lemn reciclat într-o cantitate echivalentă cu 34.000 de camioane cu deșeuri. În 2022, compania a depășit 21% pondere a lemnului reciclat în producția de PAL, cu obiectiv de 25% pentru 2025.

În ce privește mobilitatea fără emisii, EGGER România mizează pe transportul feroviar, în defavoarea celui rutier, însă compania face demersuri pentru a încuraja și adoptarea mașinilor electrice.

Astfel, în cadrul fabricii de la Rădăuți, există o stație de încărcare pentru vehicule cu baterii, iar reprezentanții ne-au comunicat faptul că rețeaua se va extinde în viitor pentru angajați și vizitatori.

Următoarele etape pentru EGGER România

EGGER România și-a stabilit trei obiective principale de mediu pentru viitor, primul fiind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 15% până în 2030, comparativ cu anul 2018.

„Al doilea obiectiv pe care ni l-am stabilit este reducerea consumului specific de energie cu 10% până în 2030, tot față de 2018. Iar cel de-al treilea este reducerea deșeurilor menajere cu 10% până în 2025 față de nivelul din 2018.”

„În paralel, continuăm strategia noastră de deschidere a unor noi centre de colectare a deșeurilor din lemn, după cele cinci din prezent”, încheie Alina Chifan, Director Comercial EGGER Romania.