Abilitatea frunzelor de a face fotosinteză începe să scadă în momentul în care temperaturile ajung pe la 46,7 grade celsius, iar acest lucru ar putea avea consecințe devastatoare pentru pădurile de pe întreaga planetă, spune un grup de cercetători din Statele Unite, Australia, Brazilia, conform CNN.
Aceștia au folosit date despre temperaturi colectate de Stația Spațială Internațională, pe care le-au combinat cu observații de la fața locului, din experimente în care senzorii au fost montați chiar în frunzișul din pădurile tropicale.
Cercetătorii s-au uitat la extreme, în loc să folosească temperaturile medii și au aflat că media în frunzișul din păduri a fost undeva la 34 de grade celsius, însă au fost și locuri în care media a trecut de 40 de grade.
În acest moment, potrivit studiului menționat de CNN, 0,01% dintre frunze au trecut acest prag critic al temperaturii, care le-ar impiedica începerea procesului de fotosinteză, efectul fiind atât moartea frunzelor cât și a copacului în întregime.
Comentezi?