Potrivit Euronews.green, apa reziduală provenită de la dușuri, de la mașinile de spălat și de la chiuvetele unui bloc de apartamente din San Francisco a fost folosită pentru a crea un tip mai puțin obișnuit de bere.

Experții au explicat că apa care se scurge pe țevi, mai puțin cea din toaletă, se numește apă gri, datorită faptului că intră în contact cu chimicale și murdărie, dar nu și cu fecalele, ceea ce înseamnă că poate fi procesată pentru a fi potabilă.

Aaron Tartakovsky, CEO-ul Epic Cleantec, startup-ul care a ajutat berăria în acest proces, a declarat că „părerea mea este că mulți oameni cred că apa reciclată este de o calitate inferioară față de cea de la robinet.”

Epic Cleantec este un startup care folosește dispozitive pentru captarea și procesarea apei reziduale, astfel încât aceasta poate fi consumată sau reutilizată în siguranță, lucru care reduce cererea pentru apă, dar și facturile, cu până la 95%.

Chris Garrett, proprietarul berăriei, a declarat că „atunci când Aaron ne-a abordat prima dată, am rămas puțin surprinși și ne-am întrebat ce ar crede oamenii despre asta. Însă cu cât ne-am gândit mai mult, cu atât ideea a început să prindă contur. Trebuie să facem o schimbare acum. Rămânem fără apă și trebuie să găsim un mod de a încorpora această idee în cât mai multe procese pe care le desfășurăm zilnic.”

Pentru a produce 3.7 litri de bere, este nevoie de aproximativ 26.5 litri de apă, motiv pentru care este crucial să găsim alternative într-o lume în care apa a devenit o resursă tot mai rară.

Folosind un sistem pentru captarea și tratarea apei într-un bloc de apartamente cu 40 de etaje, companiile au reușit să salveze și să reutilizeze circa 28.400 de litri de apă pe zi, o cantitate însemnată, iar cu tratamentul potrivit, aceasta ar putea fi folosită cel puțin pentru spălatul rufelor și al vaselor, dacă nu pentru consum.

Iar publicul a început să conștientizeze importanța acestui obicei, după afișarea rezultatelor inițiale, astfel că acesta ar putea deveni curând un trend la nivel global.

„Când am intrat prima dată în această industrie, mulți oameni mi-au spus că publicul nu este pregătit pentru apă reciclată. Cred, totuși, că ceea ce proiectul nostru le-a demonstrat oamenilor, este că publicul este mai mult decât pregătit pentru a accepta ideea de apă reciclată”, a explicat Aaron.