Euronews.green scrie că au fost folosite câte cinci sticle de la trei dintre cele mai populare branduri de apă din SUA, iar indicii de particule microscopice au variat între 110.000 și 440.000 per litru de apă, media fiind de 240.000.

Nanoparticulele sunt în general mai mici de un micron în diametru, iar ca referință, firul de păr uman are o dimensiune de 83 de microni.

Studiile realizate anterior de diverse echipe de cercetare s-au concentrat mai mult asupra microplasticelor, care sunt mai mari decât nanoplasticele, însă cu un focus mai mare pe nanoparticulele microscopice, oamenii de știință au descoperit că acestea sunt de 10 până la 100 de ori mai multe.

Ne putem imagina imediat că un număr atât de mare de nanoparticule de plastic nu înseamnă decât vești rele pentru sănătatea noastră, însă cercetătorii studiază acum ce efecte au acestea asupra organismului, pentru a ne oferi un răspuns cât mai clar. Totodată, ei studiază amănunțit mai multe brand-uri din industrie, pentru a vedea dacă există o corelare între concentrațiile de nanoparticule din sticlele de plastic.

Phoebe Stapleton, toxicolog la Universitatea Rutgers, a declarat că „evaluăm acest lucru în prezent. Nu știm încă dacă este periculos sau cât de periculos este pentru sănătatea noastră. Știm, totuși, că ele se infiltrează în țesuturile animalelor și ale oamenilor, astfel că vrem să vedem ce se întâmplă cu celulele care intră în contact cu aceste nanoparticule.”

Până când se va dovedi că au un efect negativ asupra stării noastre de sănătate, cercetătorii care au efectuat studiul spun că și-au redus consumul de apă îmbuteliată în plastic și că folosesc în prezent filtre speciale pentru consum.

Co-autorul studiului, Beizhan Yan, chimist la Universitatea Columbia, care a început să folosească filtre speciale pentru apă, este de părere că și acestea pot contribui la problema plasticului în ecosisteme.

Stapleton este de părere că, în prezent, „nu există o soluție” care să rezolve toate problemele legate de consumul nesustenabil de apă.