Împreună, PENNY România și EfdeN promovează importanța unui stil de viață sustenabil, prin adoptarea unor măsuri și acțiuni prietenoase cu mediul.

Sărbători mai sustenabile pentru un viitor mai bun

De sărbători, toți suntem mai predispuși să consumăm în exces, fie că este vorba despre mâncare, cadouri sau resurse energetice.

Cu ajutorul acestui ghid, putem învăța cum să fim mai responsabili în alegerile noastre, în timpul pregătirilor pentru sărbători sau chiar și în zilele următoare.

”Sustenabilitatea nu înseamnă să renunțăm la bucuriile sărbătorilor, ci să ne bucurăm de ele cu mai multă grijă pentru noi și pentru mediu. Fiecare alegere contează, de la cadouri împachetate creativ până la meniuri bine gândite pentru mesele festive. Mai mult decât atât, ghidul oferă soluții practice pe tot parcursul anului, pentru un stil de viață sustenabil în fiecare zi”, a declarat Corina Fugaru, Board Member EfdeN.

”Pentru noi, sustenabilitatea nu este doar o prioritate, ci o responsabilitate. De la sprijinirea producătorilor locali până la proiecte de reducere a emisiilor de CO2, ne concentrăm pe construirea unui viitor mai verde pentru comunitățile în care activăm. Ne bucurăm să fim parte din acest proiect și să sprijinim educația pentru un viitor mai verde, alături de tineri ambițioși, cu viziune și inițiativă, așa cum este echipa EFdeN”, a menționat Dan Crișan, COO PENNY | REWE România.

Alegeri alimentare responsabile – lecții din bucătărie

Una dintre secțiunile esențiale ale ghidului este dedicată reducerii risipei alimentare, pentru care Chef Cezar Munteanu a creat rețete originale și a oferit expertiză culinară valoroasă. Aici, cititorii pot găsi rețete creative pentru a folosi resturile alimentare, tehnici de organizare a frigiderului, cât și sfaturi despre cum să planifice mesele pentru a evita surplusul de mâncare.

”Știu ce înseamnă să prețuiești mâncarea. Am făcut voluntariat în Africa, unde am văzut ce înseamnă să nu ai nimic de mâncare, zi de zi. Acolo am înțeles ce înseamnă să nu ai nimic: mâncare, apă, culturi agricole. Copiii din Africa merg, zilnic, kilometri întregi să caute apă. Mănâncă o dată la 2-3 zile, iar atunci pun deoparte și pentru frații și surorile lor. Când m-am uitat în ochii lor, am decis că nu voi mai arunca niciodată mâncarea și că voi căuta toate căile să o folosesc la maxim,” a declarat chef Cezar Munteanu.

Ce vei găsi în „Ghidul de sustenabilitate”?

  • Cum să reciclezi eficient: Sfaturi detaliate pentru colectarea selectivă și reducerea deșeurilor, chiar și după ce desfacem cadourile de sărbători.
  • Economisirea resurselor: Idei simple pentru a reduce consumul de apă și energie acasă, mai ales în perioada rece.
  • Alegeri alimentare inteligente: Rețete sustenabile și alternative sănătoase la alimentele procesate, perfecte pentru mesele de sărbători.
  • Mobilitate sustenabilă: Soluții pentru deplasarea ecologică și reducerea poluării urbane în drum spre întâlnirile de familie.
  • Calcularea amprentei de carbon: Instrumente online pentru evaluarea impactului personal asupra mediului, chiar și în timpul pregătirilor de sărbători.

Ghidul este disponibil online.