Euronews.green scrie că la studiul realizat recent au participat 97 de oameni de știință din 11 țări, iar descoperirile nu sunt deloc bune. Încălzirea globală a determinat, printre altele, creșterea nivelului de precipitații, dar și o scădere a populației de reni în regiune.
Rick Spinrad, Administratorul National Oceanic and Atmospheric Administration, spune că „observațiile noastre arată că tundra Arctică, care are parte de o încălzire anormală a temperaturilor și de incendii de vegetație, emite mai mult dioxid de carbon decât captează, lucru care agravează schimbările climatice.”
Pentru al 11-lea an la rând, cercetătorii au determinat că Arctica se încălzește mai rapid decât media globală, mai exact de patru ori mai rapid. Anul acesta a fost înregistrat al doilea cel mai mare număr de incendii de vegetație din istorie pentru regiunea Cercului Polar, ceea ce duce la topirea mai rapidă a permafrostului, adică solurile care sunt înghețate tot timpul anului la adâncimi cuprinse între 2 și 15 metri.
Dr Sue Natali, cercetător la Woodwell Climate Research Center, a declarat că „avem nevoie de informații complete și precise pentru a determina cât dioxid de carbon este eliberat în regiunea arctică și cât mai poate capta această zonă într-un an.”
Schimbările climatice nu sunt problematice doar pentru fauna și flora locală, ci și pentru populația indigenă care trebuie să se adapteze la o creștere neobișnuită a temperaturilor, lucru evident tocmai pentru faptul că topirea gheții reprezintă o schimbare majoră în stilul ei de viață.
Comentezi?