Potrivit The Guardian, piața de vinuri îmbuteliate în doze a constituit 235.7 milioane de dolari din piața globală de vinuri în 2021, iar aceasta ar putea crește la 570 de milioane până în 2028.

Acest lucru ar fi benefic, deoarece cercetătorii susțin că sticla în care vinurile au fost depozitate de sute de ani este responsabilă pentru mare parte din emisiile provenite din industria producției de vinuri.

De fapt, un studiu dat publicității în 2014 de către Wine Institute sugerează că sticlele reprezintă 29% din amprenta de carbon a vinului.

În plus, experții nu au luat în calcul transportul, deoarece sticlele de sticlă cântăresc mai mult decât dozele de aluminiu, iar astfel este nevoie de mai mult combustibil pentru a le transporta.

Producția sticlelor respective este, de asemenea, un proces care necesită foarte multă energie și deși sticla este tehnic vorbind reciclabilă, aluminiul este reciclat mai des decât aceasta.

În SUA, de exemplu, 50% din aluminiu este reciclat, în vreme ce doar 31% din sticla de pe piață este reciclată.

Philip Marthinsen, fondatorul companiei suedeze de îmbuteliere a vinurilor Djuce în 2022, a declarat că „aluminiul este reciclat, sticla pe de altă parte, nu.”

Echipa sa susține că trei doze de vin, care conțin aceeași cantitate ca o sticlă tradițională, pot reduce emisiile cu până la 79%, iar aluminiul în sine poate fi reciclat aproape la infinit.

Dozele de vin pot fi o alternativă foarte bună și pentru cei care vor să bea o dată, dar în cantități mici, iar astfel se poate evita și risipa.

Dozele de aluminiu mai au un avantaj prin prisma faptului că pot fi răcite mai repede, lucru ideal pentru consumul rapid.

Este important de precizat faptul că unul dintre principalele avantaje ale sticlelor de vin este faptul că acestea sunt soluția ideală pentru cei care vor să păstreze băutura foarte mult timp, însă câți dintre noi cumpărăm vinul pentru a-l lăsa să se învechească?

Marthinsen este de părere că fermierii și culturile de vin se numără printre cei care ar beneficia de pe urma tranziției către dozele de aluminiu pentru vin, deoarece „aceștia (fermierii) văd în timp real efectele schimbărilor climatice.”