Participanții la CASSINI Hackathon sunt invitați să exploreze modalitățile prin care datele obținute din spatiu ar putea fi utilizate pentru a planifica și monitoriza infrastructura, pentru a îmbunătăți securitatea alimentară, pentru a furniza apă potabilă sau pentru a monitoriza cauzele migrației forțate, transformând viețile comunităților vulnerabile din întreaga lume.

”Spațiul pentru dezvoltare internațională și ajutor umanitar” se va desfășura în 11 locații din Europa în perioada 3-5 noiembrie. Acesta este deschis tuturor participanților interesați de tehnologiile spațiale sau de dezvoltarea internațională și de activitățile umanitare. În cadrul evenimentului, aceștia vor primi acces la cunoștințele și instrumentele de care au nevoie pentru a utiliza datele și semnalele obținute din spațiu ale UE. Apoi sunt provocați să dezvolte o soluție pentru una dintre cele trei provocări cheie.

Abordând probleme globale majore precum securitatea alimentară și schimbările climatice, cea de-a șasea ediție a hackathon-ului se va axa pe trei teme:

  • Consolidarea securității alimentare și a accesului la apă potabilă. Abordând problemele globale urgente legate de penuria de alimente și apă curată, îi provocăm pe participanți să exploreze modul în care tehnologiile spațiale pot fi mai bine pregătite pentru crizele umanitare și pot gestiona mai eficient resursele prețioase.
  • Sprijinirea dezvoltării durabile a infrastructurii. O infrastructură națională puternică facilitează serviciile esențiale, promovează oportunitățile și stimulează creșterea economică. Puteți crea o soluție care să sprijine dezvoltarea energiei regenerabile, a transportului și a mobilității sau a infrastructurii de conectivitate?
  • Înțelegerea și prognozarea migrației forțate. În cadrul acestei provocări, căutăm soluții care să ajute autoritățile să prevadă mișcările populației din zonele vulnerabile. Cum ne pot ajuta datele spațiale să gestionăm logistica, resursele și transportul în vremuri dificile?

Utilizarea datelor și semnalelor spațiale ale UE

”Această ediție a hackathon-ului CASSINI se remarcă prin oportunitatea deosebită de a valorifica potențialul datelor și informațiilor spațiale ale UE în abordarea provocărilor mondiale care au impact nu doar asupra Europei, ci și asupra țărilor și populațiilor din întreaga lume. Capacitatea noastră de a atrage persoane talentate, cu aptitudini diferite și din diverse medii, generează în mod constant idei inovatoare și inspirationale și suntem încântați să vedem că acest lucru se întâmplă la un nivel global. Programul spațial al UE și proiectele sale emblematice Copernicus, Galileo și EGNOS oferă o multitudine de date care pot fi utilizate pentru dezvoltarea internațională și ajutorul umanitar, sprijinind sarcini precum dezvoltarea infrastructurii, consolidarea securității alimentare, asigurarea accesului la apă potabilă și planificarea eforturilor umanitare. Într-o lume în care consecințele profunde ale schimbărilor climatice și ale conflictelor globale sunt resimțite din plin, tema centrală a celui de-al 6-lea hackathon CASSINI are o mare importanță. Așteptăm cu nerăbdare următorul val de soluții care vor apărea în cadrul acestui hackathon”, spune Stefan Schneider, responsabil cu antreprenoriatul în domeniul spațiului la EUSPA.