Potrivit Reuters, criza energetică generată de conflictele de au loc în Europa de Est a cauzat o creștere a prețurilor pentru gaz în 2022, motiv pentru care mai multe țări au văzut în cărbuni soluția salvatoare pentru sistemul energetic.
Hidroenergia și energia nucleară au avut și ele de suferit din cauza secetelor și a valurilor de caniculă, care au determinat o scădere a nivelului apelor.
Cercetătorii de la IEA au declarat că utilizarea centralelor pe cărbuni va crește cu 1.2% anul acesta, ajungând la un nivel istoric de 8.3 miliarde de tone, tendință ce s-ar putea menține până în anul 2025.
Acest lucru se datorează faptului că, în ciuda eforturilor mai multe state de a trece la sursele regenerabile, multe economii din Asia ar putea folosi și mai mulți cărbuni pentru a face față cererii crescute.
India ar putea avea cea mai mare creștere a cererii de cărbuni la 7%, urmată de Europa cu șase procente și de China cu 0.4%. Totuși, cererea în Europa ar putea scădea în 2025 la nivelurile de dinainte de anul acesta.
Keisuke Sadamori, director pentru piețe și securitate la IEA, a declarat că „lumea se apropie de vârful cererii de combustibili fosili, iar cărbunii ar putea fi cei care vor înregistra prima dată o scădere, însă nu suntem, momentan, acolo.”
China, India și Indonezia sunt primele trei țări din lume în ce privește energia generată cu ajutorul centralelor pe cărbuni.
Comentezi?