Proiectele participante pot fi înscrise în concurs, la faza națională, până pe 29 februarie 2024.

Obiectivul Concursului de Arhitectură pentru Studenți este de a dezvolta un proiect de construcție bazat pe durabilitate, atât pentru oameni, cât și pentru planetă, cu clădiri eficiente din punct de vedere energetic, cu emisii reduse de carbon și cu un grad ridicat de confort pentru ocupanți.

Studenții pot participa individual sau în echipe formate din maximum doi membri, alături de un profesor coordonator.

În fiecare an, Saint-Gobain selectează o țară în care există o provocare arhitecturală și colaborează îndeaproape cu mediul universitar și municipalitatea locală pentru a concepe un proiect care să abordeze o serie de aspecte sociale și culturale reale. Studenți de la diferite universități din întreaga lume propun proiecte pentru a candida și a câștiga unul dintre premiile concursului.

Ediția din acest an cere participanților să elaboreze propuneri de proiecte pentru revitalizarea unei zone situate în nord-estul orașului Helsinki, Finlanda.

Una dintre principalele provocări ale acestei ediții constă în proiectarea unei clădiri rezidențiale noi, în paralel cu renovarea și conversia unei clădiri de birouri existente într-o funcțiune rezidențială destinată cazării colaboratorilor care lucrează pe termen scurt la proiecte, în cadrul acestor birouri - cercetători sau studenți. În plus, participanții trebuie să conceapă interconexiunea acestor clădiri, integrând totodată și celelalte construcții aflate în zona de studiu, precum și spațiul exterior public.

O atenție specială se acordă conceptelor de circularitate și reutilizare a materialelor și părților de construcție.

”Prin intermediul inițiativelor precum Concursul de Arhitectură pentru Studenți, Saint-Gobain își exprimă angajamentul de a sprijini viitorii arhitecți și de a promova inovația și sustenabilitatea în industria construcțiilor. Astfel, compania își propune să contribuie la dezvoltarea viitorului în domeniul arhitecturii și să stimuleze gândirea creativă a studenților”, a declarat Ovidiu Păscuțiu, CEO Saint-Gobain România.

Concursul de Arhitectură pentru Studenți se desfășoară în două etape – națională și internațională, proiectul clasat pe locul I la nivel local urmând să intre automat în cursa pentru premii la nivel internațional.