Acest subiect a fost dezbătut în cadrul conferinței „Tranziția energetică în perioada de criză: Obstacole și oportunități”, organizată de Green Report, iar discuția a fost deschisă de către vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege. Potrivi lui, obiectivele energetice ale României se aliniază cu viziunea Uniunii Europene până la jumătatea secolului.

Totodată, spune el, ajutorul financiar de la Uniunea Europeană poate facilita tranziția energetică și adoptarea surselor regenerabile, iar mare parte dintre ajustările aduse de oficialii europeni sunt binevenite în acest sens.

„Cu cât înțelegem noi mai bine nevoia de schimbare și ce legislație cer aceste noi tehnologii, cu atât mai repede și mai repede și mai ușor vom avea baza legală pentru a implementa aceste noi tehnologii”, a declarat vicepreședintele ANRE.

Investițiile în rețelele energetice pentru implementarea surselor de energie regenerabilă sunt esențiale, spune el, iar aici este foarte binevenit ajutorul din partea Uniunii Europene.

Tot el este de părere că flexibilizarea sistemului și comunitățile energetice pot ajuta la popularizarea energiei curate, însă depinde foarte mult de cum vor fi implementate aceste măsuri, care în alte state europene dau roade.

„Această energie vine dintr-o direcție cu care nu eram obișnuiți, energia o să vină dinspre consumatori spre rețea, care va trebui echilibrată de către distribuitor, iar distribuitorul va fi nevoit să se transforme și în operator de sistem”, explică Zoltan Nagy-Bege.

Un posibil obstacol la noi în țară, spune el, îl reprezintă prosumatorii, care în prezent pot avea o abordare individualistă, respectiv este interesul unui singur prosumator să consume energie din instalația proprie, iar surplusul să îl vândă pentru profit.

O posibilă schimbare în acest sens este formarea de „alianțe” prosumatorii care dețin instalații regenerabile, astfel încât să își poată asigura între ei necesarul energetic, iar profitul generat de energia vândută să fie împărțit la numărul de contribuabili.

Therese Hydén, Ambasadoarea Suediei în România, a punctat câteva detalii legate de țara scandinavă care ar putea ajuta România în adoptarea de politici energetice și climatice care să ne reducă amprenta de carbon.

Suedia este una dintre țările europene cu un potențial important în ce privește producția de energie eoliană, iar ambițiile oficialilor, conform Theresei Hydén, este ca statul să fie complet decarbonizat până în 2045.

„Uniunea Europeană este un lider în ce privește politicile climatice și a este esențial pentru președinția suedeză a Consiliului UE ca blocul să rămână un lider în ce privește politicile și acțiunile climatice”, a adăugat Ambasadoarea Suediei în România.

Totodată, spune ea, oficialii europeni se concentrează și pe reducerea utilizării de gaz natural la nivel regional, pentru a încuraja investițiile în energie regenerabilă și tranziția către surse precum hidrogenul sau biometanul.

Facilitarea obținerii de avize pentru noi sisteme regenerabile, esențială

Alexandra Bocșe, Consilier de stat pentru climă, Administrația Prezidențială, subliniază că avizele pentru instalarea noilor sisteme de energie regenerabilă sunt esențiale pentru orice țară care își dorește să implementeze aceste sisteme.

Mai exact este vorba despre rapiditatea cu care ele sunt acordate companiilor care urmează să instaleze parcuri de panouri solare sau centrale eoliene, de exemplu.

În viziunea ei, pe lângă generarea de energie din surse nepoluante, este foarte important să avem și medii de stocare adecvate pentru energie, cum ar fi hidrogenul sau bateriile.

Indiferent de soluțiile adoptate pentru tranziția către surse nepoluante de energie și sisteme de stocare a energiei, biodiversitatea este un factor de care trebuie să se țină cont în permanență, astfel încât noile proiecte de energie verde să nu producă schimbări ale habitatelor.