Potrivit The Guardian, comunitățile din Europa caută siguranță energetică prin utilizarea tuturor resurselor de care dispun.

Acest lucru este cauzat de creșterea prețului energiei și de dezastrele generate de schimbările climatice, precum secetele și incendiile de păduri, care devin probleme presante pentru tot mai mulți oameni.

Spre exemplu, în Spania, localnicii vor să folosească biomasa pentru a-și satisface măcar parțial cererea energetică, în vreme ce în Olanda, comunitățile investesc în panourile solare pentru aprovizionarea cu energie.

Aproximativ două milioane de oameni din Europa sunt implicați în 7.000 de comunități energetice, iar acest număr este constant în creștere.

Pe măsură ce mașinile electrice și alte dispozitive consumatoare de energie devin mai populare, principalele companii energetice ar putea avea probleme în legătură cu furnizarea curentului electric necesar, astfel că producătorii locali ar putea fi de ajutor în acest sens.

Gonçalo Mendes, cercetător principal și modelator al sistemelor energetice de la Universitatea LUT din Finlanda a declarat că soluția este „decentralizarea constantă, producția și consumul de energie locală cu surse precum energia solară și eoliană - iar totodată, investiția în soluțiile de stocare și de eficientizare a consumului.”

Comunități care își produc singure energia necesară

Unele comunități, precum cea care se află în cartierul Bera Bera din San Sebastián, Spania, a reușit să furnizeze căldură și apă caldă pentru toți cei peste 500 de localnici din 1985.

Urberoa, așa cum este cunoscută această cooperativă, produce căldură și electricitate cu ajutorul boilerelor de biomasă și a panourilor solare, printre alte surse.

Juan Luis Llorens, membru al consiliului de administrație, a declarat că „primul obiectiv pentru energia solară este consumul a 100 de familii. Următorul pas, care va avea loc la anul, este hidrogenul verde, pentru a înlocui parțial consumul de gaz. În prezent, obiectivul este evident, decarbonizarea.”

Urberoa a reușit să înghețe prețurile facturilor plătite de comunitate, parțial datorită faptului că o parte din energia produsă de cooperativă a fost vândută către companiile energetice.

Llorens a adăugat faptul că sunt și alte aspecte importante de luat în calcul când vine vorba de independența energetică, precum faptul că „avem capacitatea de a lua singuri decizii. Pentru cei cărora le pasă de mediu, progresăm colectiv mult mai ușor decât am face-o individual.”

Michael Pinto de la CleanWatts a declarat că „necesitățile energetice s-ar putea dubla, iar companiile nu vor putea face față. Însă avem acum sursele regenerabile, care sunt competitive, avem și tehnologii de măsurarea și administrarea eficientă a producției, a stocării și a consumului.”

„Există zeci de mii de municipalități în Europa. Doar 8.000 dintre ele sunt în Italia - iar aproximativ 5.000 dintre ele au mai puțin de 5.000 de locuitori.”

„Potențialul este enorm. Dar și provocarea este, de asemenea, una foarte mare”, a adăugat el.

Grunneger Power este o comunitate locală din Olanda care are 2.500 de locuitori care au decis să facă tranziția către energiile regenerabile acum zece ani, întrucât companiile energetice au eșuat să acționeze în acest sens.

În prezent, cooperativa deține două parcuri cu un total de 10.000 de panouri solare, pe lângă alte astfel de instalații aflate pe clădiri din orașul în care operează.

Energia generată este distribuită către reprezentanții cooperativei, iar excesul este vândut către un furnizor de energie sustenabilă.

Carlo Alberto Nucci, profesor al sistemelor electrice de al Universitatea din Bologna, susține că eficiența energetică crescută și reducerea risipei sunt, de asemenea, elemente importante când vine vorba de tranziția către sursele de energie regenerabilă.

„O aplicație inteligentă poate porni automat dispozitivele electronice de acasă la momentul potrivit pentru tine și pentru eficiența întregii comunități, pentru a-ți folosi mașina de spălat, de exemplu”, a menționat el.