Conform Reuters, negociatorii au ajuns la un consens ca până în 2030, cele 27 de state membre UE să aibă o cotă minimă de energie regenerabilă de 42.5%, însă această limită minimă ar putea crește la 45%. Ținta din prezent privind sursele de energie verde este de 32%.

În 2021, Suedia a condus țările membre UE, cu o cotă de 63% de energie provenită din surse nepoluante, în vreme ce la coada clasamentului se aflau Malta, Luxemburg și Irlanda, unde regenerabilele au furnizat mai puțin de 13% din energia consumată.

Statele membre UE vor trebui să își mărească și cota de energie regenerabilă folosită în sectorul transportului la 29%, iar 42% din hidrogen va trebui să provină din surse regenerabile până în 2030, iar până în anul 2035, 60%.

Energia solară și cea eoliană vor fi esențiale în misiunea Uniunii Europene de a deveni independentă din punct de vedere energetic și de a avea un sistem energetic complet decarbonizat. În același timp, oficialii Comisiei Europene au declarat că investiții în valoare de 113 miliarde de euro vor fi nevoie până în următorul deceniu pentru proiecte de energie regenerabilă și dezvoltarea infrastructurii de hidrogen.

Înainte de a deveni lege, propunerea trebuie aprobată de Parlamentul European și de către cele 27 de state membre.