ESG Today scrie că mai mulți investitori axați pe sustenabilitate și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că unele cerințe de raportare nu mai sunt obligatorii în cadrul noilor reglementări, deși ele fac în continuare parte din ESRS. Totuși, noul cadru legislativ de raportare reprezintă cea mai mare actualizare adusă pachetului de când acesta a fost introdus în anul 2014.

Una dintre cele mai semnificative schimbări este aceea că regulile se vor aplica unui număr mai mare de companii, de la 12.000 în prezent, la peste 50.000 începând cu 2024. O altă schimbare se referă la companiile cu mai puțin de 750 de angajați în primul an în care se încadrează lan oile standarde de raportare pentru sustenabilitate, care nu vor fi nevoite să includă informații despre emisii din Domeniul 3, biodiversitate sau propria forță de muncă în această perioadă.

Investitorii sunt de părere că „îmblânzirea” unora dintre standarde le va face munca mai dificilă când vine vorba de alegerea unei companii potrivite pentru finanțare și chiar și în ce privește întocmirea propriilor rapoarte non-financiare.

Pentru a îi liniști pe investitori, oficialii UE au menționat faptul că noile standarde SRS sunt interoperabile cu altele existente, cum ar fi cele de la International Sustainability Standards Board (ISSB) sau the Global Reporting Initiative (GRI).

Noile standarde pentru raportare propuse de Comisia Europeană au fost trimise acum către Parlamentul European și Consiliul European, fiecare instituție fiind capabilă să le respingă, dar nu să aducă modificări.

Dacă noile reglementări vor fi acceptate, companiile care au întocmit rapoarte în trecut în baza Directivei de raportare nefinanciară (NFRD) și companiile mari listate non-UE cu peste 500 de angajați vor trebui să adopte noile standarde, începând cu anul financiar 2024. Asta înseamnă că am putea vedea noile rapoarte începând cu anul 2025.

Pentru celelalte companii, raportarea potrivit noilor standarde va avea loc la o dată ulterioară, cum ar fi pentru IMM-urile listate, care vor fi nevoite să furnizeze informațiile începând cu anul 2027.

„În plus, companiile non-UE care generează venituri de 150 de milioane de euro în UE și care au în regiune o filială sau profituri de peste 40 de milioane de euro vor trebui să raporteze impactul pe care îl au asupra mediului la nivel de grup începând cu anul financiar 2028. Pentru aceste cazuri particulare vor fi adoptate standarde separate”, au declarat oficialii UE. Aceștia au venit cu câteva informații suplimentare privind noile standarde pe care le-au adoptat privind raportarea sustenabilității și le puteți citi pe larg aici.