Ce sunt becurile LED și când au fost acestea inventate

Becurile LED, care înseamnă light-emitting-diode (diodă emițătoare de lumină), au fost disponibile la nivel comercial în anul 1968 și au fost fabricate de Monsanto Company, o companie americană agricolă care și-a închis operațiunile acum aproximativ cinci ani. Inginerii companiei au inventat la vremea respectivă un indicator de lumină mai eficient.

Modelele de becuri LED de la vremea respectivă nu erau la fel de eficiente ca cele pe care le avem în prezent, iar acestea puteau afișa doar culoarea roșie, ceea ce le făcea potrivite doar pentru un număr limitat de scopuri, cum ar fi ca lumini indicatoare.

Abia în anul 1994 a fost inventat un bec LED cu lumină albastră de o echipă de cercetători japonezi, moment care a dus la crearea becurilor LED pe care le avem în prezent, care pot fi folosite ca soluții de iluminat artificial pentru diferite medii.

Oficialii Departamentului pentru Energie al SUA explică faptul că becurile LED sunt cea mai eficientă formă de iluminat artificial din lume, iar aceasta se dezvoltă rapid în continuare. Comparativ cu alte soluții de iluminat, LED-urile rezistă mai mult timp și oferă aceeași luminozitate cu un consum mai mic de energie, dar despre asta, mai jos în articol.

Pentru ce pot fi utilizate becurile LED

Becurile LED sunt utilizate în tot feluri de locuri în prezent, în spații personale, dar și comerciale. LED-urile sunt foarte eficiente și oferă o direcționare superioară a sursei de lumină, ceea ce le face ideale pentru a prezenta un produs, cum ar fi la evenimente sau într-un supermarket.

LED-urile pot fi montate, de asemenea, sub dulapurile din bucătărie sau pe o noptieră, pentru citit, dat fiind faptul că oferă o direcționare bună a luminii și emit puțină căldură.

LED-urile sunt un companion bun și pentru perioada Sărbătorilor, astfel că becurile de Crăciun sunt formate din LED-uri care emit culori diferite.

Tehnologia LED este folosită și pentru televizoare și monitoare, mulțumită durabilității și consumului redus de energie. Comparativ cu LCD-urile, care au o durată de viață de 40.000-50.000 de ore, modelele LED pot rezista și de două ori mai mult.

LED-urile sunt folosite și în industria auto și au devenit aproape standard în rândul producătorilor principali. Sunt mai luminoase decât cele cu halogen, oferă direcționare mai bună, consumă mai puțin curent și oferă iluminare albă, în loc de cea gălbuie a becurilor tradiționale. Unii producători au dus direcționarea mai departe, cum ar fi Audi, care a inventat sistemul Matrix LED, care permite luminilor să „vireze” odată cu volanul, oferind vizibilitate superioară în viraje.

Avantajele și dezavantajele becurilor LED

Lista avantajelor pe care le au becurile LED nu este exhaustivă, mai ales dacă le comparăm cu modelele cu incandescență.

În primul rând, acestea sunt mai sigure, pentru că nu emit la fel de multă căldură, precum cele cu incandescență, care eliberează 90% din energia folosită sub formă de căldură. Asta înseamnă că modelele LED se vor simți mai puțin calde atunci când le folosim pentru citit, iar la nevoie, ele pot fi înlocuite mai repede, pentru că se răcesc mult mai repede.

Dar nu va fi nevoie să le înlocuim prea des, pentru că becurile LED sunt mai durabile decât cele cu incandescență, care au o durată de viață estimată de 1.000 de ore. Prin comparație, LED-urile moderne pot funcționa fără probleme și 50.000 de ore.

Becurile LED sunt o alegere foarte inspirată și pentru cei care își doresc să fie mai sustenabili, fie că vorbim de companii sau utilizatori casnici, pentru că utilizează mai puțină energie trebuie înlocuite mai rar, ceea ce înseamnă prețuri mai mici la factura de energie și o optimizare mai eficientă a resurselor.

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce lumina din frigiderul tău este una LED, motiv este că această tehnologie cooperează mai bine cu temperaturile reduse, fiind cu 5% mai eficientă decât alte tipuri de becuri. Astfel, LED-urile nu suferă la fel de mult de intensitate mai scăzută sau un consum mai mare energetic pentru a funcționa corespunzător, comparativ cu sursele de lumină fluorescente.

LED-urile sunt, totodată, considerate, Lumini Solid State, ceea ce înseamnă că nu mai este necesar ca sursa de lumină să fie înconjurată de un glob de sticlă. Acest beneficiu contribuie suplimentar la durabilitatea LED-urilor, indiferent de scenariul de utilizare.

Unul dintre principalele dezavantaje ale becurilor LED este acela că ele emit lumină albastră, spre deosebire de cele cu incandescență, care folosesc o lumină roșie pentru iluminare. Acesta este un dezavantaj doar dacă alegem becul greșit. Dacă vei alege un LED cu lumină caldă, vei anula complet acest dezavantaj și te vei bucura un somn mai odihnitor.

Având atât de multe avantaje și prea puține dezavantaje, nu este de mirare că LED-urile au devenit standardul pentru iluminat pentru consumatori și companii. Oferă o sursă foarte bună de lumină, care este direcțională, oferă o durată mai mare de viață și consumă semnificativ mai puțină energie, generând mai puțină căldură, lucru util mai ales în spațiile care folosesc mai multe becuri o dată.

În plus, LED-urile pot fi reciclate și ar trebui să le trimitem spre reprocesare, acesta fiind un subiect pentru un viitor articol din seria noastră Cum se reciclează. Becurile LED conțin un microcip care controlează emiterea luminii, astfel că reciclarea acestor bunuri nu ne oferă doar materie primă valoroasă, ci și tehnologie pentru lumea în mișcare în care trăim în prezent.