Potrivit Energy Daily, oamenii de știință sugerează că, prin combinarea fierului cu azot și carbon, putem obține un catalizator care este durabil, eficient și relativ ieftin de produs.
Gang Wu, profesor de inginerie chimică și biologică și autor principal al studiului, a declarat că „acest produs este rezultatul a mulți ani de muncă. Credem că el reprezintă o revoluție semnificativă care va reuși să dezlănțuie, la un moment dat, potențialul adevărat al pilelor de combustie cu hidrogen.”
Pilele de combustie cu hidrogen pot fi întrebuințate în mai multe industrii și sunt capabile să producă electricitate sau căldură cu până la zero emisii, asemănător bateriilor, însă ele funcționează cu hidrogen în loc de energie electrică stocată.
Motivul pentru care acestea nu sunt la fel de răspândite în prezent precum bateriile este acela că prețul de producție al catalizatoarelor era unul foarte ridicat, aceștia având în compoziție șase metale prețioase din grupul platinei.
Aceste tipuri de metale sunt durabile și eficiente, însă foarte scumpe datorită faptului că sunt foarte rare, motiv pentru care oamenii de știință au căutat alternative pentru a le înlocui.
Una dintre acestea este catalizatorul pe bază de fier, care este tentant pentru faptul că materialul este abundent și este ieftin.
Cu toate acestea, el nu se comportă la fel de bine precum cel pe bază de platină, întrucât nu rezistă la fel de bine la coroziunea ce are loc în interiorul pilelor de combustie.
Pentru a-l face mai rezistent, cercetătorii au adăugat fierului patru atomi de azot, apoi au îmbrăcat materialul în câteva straturi de grafen.
Echipa susține că noul catalizator le-a întrecut așteptările și susțin că „este cel mai eficient catalizator pe bază de fier produs până în prezent.”
Wu a declarat că el și colegii lui vor încerca să îmbunătățească această tehnologie pentru a o face potrivită pentru aplicații comerciale, întrucât acest lucru ar putea face pilele cu combustie mai atractive pentru diverse industrii.
Comentezi?