Potrivit Techspot, sistemul se numește Lift Energy Storage Technology (LEST) și poate fi aplicat lifturilor existente, astfel că nu este nevoie de înlocuirea lor.
Lifturile pot funcționa chiar și fără oameni, întrucât mașinării automate le pot încărca cu greutate care să fie transportată pe toată înălțimea clădirii, generând și mai multă energie.
Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul frânării regenerative, care este mai eficientă cu cât crește greutatea, iar energia poate fi chiar stocată pentru utilizare ulterioară.
Cercetătorii estimează că există circa 18 milioane de lifturi operaționale în lume, iar de multe ori, acestea stau pe loc, așadar potențialul de a genera energie este important.
Julian Hunt, autor principal al studiului, a declarat că a venit cu această idee atunci când a petrecut câteva minute într-un lift până la etajul 14, întrebându-se cum am putea genera energie în urma acestui proces.
Există câteva provocări legate de construirea unui astfel de sistem, precum greutatea admisă pe acoperișul clădirii, având în vedere că sistemul de frânare regenerativă și cel de stocare a energiei au nevoie de spațiu și pot cântări destul de mult.
Cu toate acestea, ideea este inovatoare și poate fi adaptată pentru a genera energie dintr-un proces care are deja loc de mai multe ori într-o zi peste tot în lume.
Comentezi?