Potrivit Energy Daily, sodiul este o substanță foarte răspândită care poate fi folosită la producția bateriilor, însă modelele precedente aveau limitări în ce privește durata de exploatare.
Însă este posibil ca o echipă a PNNL, instituție care face parte din Departamentul pentru Energie al SUA, să fi descoperit o soluție pentru a depăși aceste probleme, schimbând ingredientele care compun miezul lichid al bateriei.
Jiguang (Jason) Zhang, autorul principal al studiului care a brevetat mai bine de 23 de invenții în ce privește tehnologia de stocare a energiei, a declarat că „am demonstrat faptul că bateriile cu sodiu au potențialul de a deveni o tehnologie pe termen lung și prietenoasă cu mediul.”
Bateriile funcționează cu ajutorul electrolitului care circulă în interiorul acesteia și care ține energia în mișcare.
Electrolitul este format prin dizolvarea sării în solvenți, care generează ioni încărcați electronic care se mișcă între polul pozitiv și cel negativ al bateriei.
Reacția devină tot mai lentă în timp, iar la un moment dat, bateria nu mai poate fi reîncărcată.
Bateriilor sodiu-ion li se întâmplă același lucru, doar că mult mai devreme decât celor litiu-ion.
Cercetătorii principali Yan Jin and Phung Le și echipa lor au încercat să rezolve această problemă schimbând soluția lichidă și tipul de sare care curge prin aceasta.
Testele din laborator arată faptul că soluția este durabilă, întrucât unitatea pe care au testat-o, care furniza curent la 4.2 volți, a reușit să mențină 90% din capacitatea sa originală după 300 de cicluri de încărcare, un rezultat semnificativ mai bun față de majoritatea variantelor anterioare de bateriilor sodiu-ion.
Phung Le a declarat că „am măsurat și producția vaporilor de gaze în catod. Am descoperit o producție minimă de vapori. Aceste descoperiri oferă o nouă perspectivă în ce privește dezvoltarea unui electrolit stabil pentru bateriile sodiu-ion care ar putea funcționa și la temperaturi ridicate.”
În vreme ce bateriile sodiu-ion sunt încă în urma celor litiu-ion în ce privește performanța acestora, noile studii pot arăta ceea ce este posibil pentru viitorul tehnologiei bateriilor, dacă această alternativă este îmbunătățită.
Comentezi?