Fast Company scrie că sticlele de plastic ajunse în gropile de gunoi au nevoie și de o mie de ani pentru a se dezintegra complet, timp în care pot face rău ecosistemelor, însă această soluție poate accelera procesul și ne poate ajuta să procesăm polietilena în doar câteva zile. Studiul, realizat de cercetătorii din cadrul Rensselaer Polytechnic Institute (RPI), poate stabili noi standarde în industria producătoare de mase plastice și să ajute, totodată, la lupta împotriva deșeurilor din plastic.

Cercetătorii au folosit bacterii care pot să consume plasticul în mod natural și le-au modificat genele, astfel încât să producă un fel de mătase în urma procesului.

Helen Zha, cercetător asistent în inginerie biochimică în cadrul institutului, a declarat că „ceea ce folosim noi este un proces similar cu acela folosit pentru producția de bere. În esență, este vorba de fermentare.”

Deși au început cu mătasea, cercetătorii susțin că bacteriile pot genera și alte tipuri de materiale din emisiile de carbon ce se află în polietilenă.

„Funcționează exact ca plasticul cu care suntem obișnuiți, în mare parte, doar că se descompune mai rapid și în mod natural. Nu trebuie să ne facem griji că micro-materialele rezultate din mătase vor crea insule de gunoi în Pacific”, adaugă Zha.

Mătasea naturală este folosită, pe lângă industria modei, și în cea medicală și farmaceutică, fiind un material versatil care ar putea avea chiar mai multe întrebuințări. De asemenea, și dacă ar fi să ajungă în natură, aceasta se poate degrada mai rapid și fără să afecteze planeta în urma procesului.

În urmă cu doi ani, am scris despre o soluție similară, care folosește bacterii pentru a descompune plasticul poluant. Unele dintre masele plastice pe care cercetătorii le-au procesat au fost polistirenul și PET-ul, pe care au reușit să le transforme în compuși biodegradabili folosiți în diverse aplicații medicale.

Cercetătorul Gregg Beckham a declarat la momentul respectiv că „partea interesantă legată de biologia sintetică, ingineria metabolică și ideea de canalizare biologică... este că atât timp cât organismul poate consuma materia intermediară oxigenată, putem obține aproape orice.”