Potrivit New Scientist, echipa lui Gregg Beckham de la National Renewable Energy Laboratory din Colorado a dezvoltat acest proces în doi pași care se folosește de catalizatorii deja disponibili pe piață și de o bacterie ce se găsește în sol pe care au modificat-o genetic pentru a procesa unele dintre cele mai comune tipuri de deșeuri plastice care se găsesc în gropile de gunoi.

Unele dintre masele plastice pe care cercetătorii le-au procesat au fost polistirenul și PET-ul, pe care au reușit să le transforme în compuși biodegradabili folosiți în diverse aplicații medicale.

Echipa care a lucrat la acest proiect speră să obțină și alte produse care pot fi folosite în mai multe industrii și să proceseze, de asemenea, mai multe tipuri de mase plastice.

„Partea interesantă legată de biologia sintetică, ingineria metabolică și ideea de canalizare biologică... este că atât timp cât organismul poate consuma materia intermediară oxigenată, putem obține aproape orice”, a explicat Beckham.

Mike Shaver de la Universitatea din Manchester a declarat că „idea de a pre-trata acești polimeri cu catalizatori pentru a obține diverse substanțe chimice pe care să le poți transforma în ceva mai viabil din punct de vedere economic este foarte important.”