B.E.N sunt fix inițialele factorului diferențiator față de cuiburile standard, produse care sunt diferite de căsuțele de lemn clasice prin atenția acordată în procesul de proiectare, prin cercetarea care a condus la execuția cuiburilor și prin modularitatea lor.

”B.E.N. este compus din trei elemente: cutie (Box), intrare (Entrance) și cuib (Nest) și este versatil, putând să acomodeze specii diferite de păsări. Nu este doar un produs estetic, ci respectă dimensiunile și criteriile de funcționalitate pentru fiecare specie pe care o poate găzdui: pițigoi albastru, pițigoi sur, măcăleandru, pițigoi mare, capîntortură, muscar gulerat, ciocănitoare, țiclean și vrabie.”

Experiența profesională a creatoarelor B.E.N le-a ajutat să creeze nu doar un produs complet funcțional, dar unul care să și respecte mediul înconjurător și viitoarele locatare ale cuiburilor: ”am fost foarte atente la alegerea materialelor și tratarea lor. Păsările sunt foarte sensibile, multe soluții chimice pot fi toxice pentru ele. Chiar și adezivul folosit în prefabricatele din lemn le dăunează. Astfel, am folosit lemn masiv din tei care este și rezistent la umiditate, pe care l-am tratat cu ulei natural și printr-o tehnică japoneză de protecție prin ardere, pentru durabilitate.”

  • Iarina este arhitect, cu înclinație către experiment în design și este interesată de proiectele cu impact social.
  • Ana este arhitect de interior, pasionată de design de produs, unde îmbină formele contemporane cu o abordare sustenabilă.

Iarina și Ana au colaborat din studenție, în prezent având nuumroom, care este o cameră colaborativă, un studio unde caută și explorează idei. B.E.N a pornit ca o schiță iar în vara lui 2022 realizau deja un prototip într-un atelier de tâmplărie. Acesta e modelul cu care au aplicat la Bursa de Makeri oferită de Nod Makerspace, unde l-au dezvoltat în colaborare cu Societatea Ornitologică Română și au ajuns la produsul final pe care l-au și expus la Romanian Design Week 2023.

Cum a pornit totul?

Ideea de a face cuiburi pentru păsări s-a conturat chiar în timpul pandemiei. Perioada aceea a adus schimbări tuturor, iar pentru tinerele arhitecte a însemnat și o apropiere mai mare de natură.

Iarina și-a petrecut perioada de izolare la casa părinților ei. Acolo a putut să se bucure de curte și de vecinătatea cu pădurea. ”Așa că am început să documentez insectele din curte, printr-un jurnal video. Ulterior, am descoperit un cuib de mierle la cornișa casei. Am documentat evoluția puilor până când au zburat din cuib.”

Ana a descoperit natura sub forma unui maidan verde în cartier. ”Obișnuiam să îmi fac plimbările acolo și am observat o familie de fazani care aveau cuib într-o zonă mai ascunsă a maidanului. Am fost surprinsă de existența lor acolo, chiar în mijlocul Bucureștiului.”

Experiențele lor similare de observație, atât într-un loc mai apropiat de natură, dar și în mediul urban, le-au deschis dorința de a aprofunda lumea păsărilor și de a realiza designul unui cuib.

”Am început să ne documentăm și să observăm diversitatea păsărilor și a cerințelor lor pentru un cuib funcțional, parte care ne-a plăcut foarte mult. Așa a apărut idea modularității, să realizăm un cuib flexibil care se poate folosi pentru mai multe specii de păsări.”

Cu ajutorul Societății Ornitologice România, Iarina și Ana au reușit să structureze un model care să respecte diversitatea păsărilor, nevoile lor diferite și atât de specifice, cărora să le găsească un factor comun tocmai prin modularitatea cuibului proiectat.

”Experiența lor în amplasarea cuiburilor și comportamentul păsărilor ne-au ajutat să privim mai îndeaproape. B.E.N. este realizat prin respectarea strictă a dimensiunilor pentru cuiburi pe fiecare specie, propuse și testate de S.O.R.”

Ce își doresc de la B.E.N?

Așa cum ele au găsit fascinația pentru lumea păsărilor, vor să dea mai departe publicului larg această bucurie de a avea păsări în apropierea casei și de a le urmări evoluția, de a fi parte din lumea naturală și de a contribui la ecosistmeul păsărilor.

”Am gândit B.E.N. chiar de la început ca un produs care prin designul său să stârnească curiozitatea oamenilor către lumea păsărilor.” Primul pas e să amplaseze câteva cuiburi B.E.N. în orașe. O vor face anul acesta în cadrul Dâmbovița Delivery, 22-24 septembrie, unde vor monta câteva cuiburi pe malul râului.

Pe lângă partea practică și direct către client, Iarina și Ana rămân conectate la lumea creatorilor. Au participat la Romanian Design Week, cel mai important eveniment de design din România, urmând să ducă B.E.N. anul acesta la Dâmbovița Delivery – Nod Makerspace, Design Week Ljubljana și în Timișoara la HEI - House of European Institutes.

Cu ce vine B.E.N?

Cuiburile B.E.N. se pot cumpăra de pe site-ul lor, la secțiunea Contact prin precomandă.

Cuibul B.E.N. va fi însoțit de o broșură informativă care să îl ajute pe utilizator. Succesul unui cuib depinde de mulți factori: locul și perioada amplasării, înălțimea, orientarea, etc. În același timp, frumusețea de a avea un cuib locuit lângă casă este partea de observație.

În cadrul broșurii este inclus și un jurnal, dar și informații legate de perioada de cuibărire și evoluția puilor pentru fiecare specie care poate fi găzduită de B.E.N. Un cuib B.E.N. se poate alege consultând harta S.O.R. de distribuție a zonelor de cuibărire pe fiecare specie, disponibilă pe site-ul lor.

Bursa de Makeri

Iarina și Ana sunt câștigătoarele de anul trecut a Bursei de Makeri de la NOD Makerspace, evenimentul care oferă timp de 3 luni un studio gratuit la ateliere Nod Makerspace, unei echipe din domeniile designului, artelor, tâmplăriei și alte domenii conexe.

Experiența lor la bursa de Makeri a presupus acces la toate atelierele de la Nod, dar și locul unde l-au finalizat pe B.E.N. Pe parcursul Bursei de Makeri au lucrat în atelier și au colaborat cu oamenii din comunitatea Nod care le-au oferit sfaturi și suport, ajutându-le să realizeze produsul într-un timp mai scurt.

”Experiența proiectare-atelier, atelier-proiectare se putea întâmpla aici natural, iar acest lucru a contribuit la dezvoltarea mai rapidă a produsului. Am folosit multe unelte din atelierul de prelucrare lemn, inclusiv C.N.C.-ul și laserul, pe care am învățat să le operăm. În același timp, pe lângă faptul că aveam acces la ateliere complet utilate, un mare sprijin a venit din partea comunității Nod, care ne-a oferit sfaturi și suport de fiecare dată când am avut nevoie.”

Burse de Makeri a anunțat o nouă ediție, pentru care așteaptă înscrieri până pe 25 august. Aveți toate detaliile aici.