În cadrul Green Start-Up Sustainability Forum & Awards s-a abordat și tema viitorului sectorului energetic din România și cum ne putem asigura necesarul energetic național doar din surse nepoluante. La discuție au participat Cristina Ioan, Services Commercial Director la Depanero, Claudiu Butacu, cofondator EFdeN și energiaTa și Sergiu Bazarciuc, cofondator și director de operațiuni la Simtel Team.

Punctul de plecare al specialiștilor în domeniu este că România are multe resurse pe care le poate folosi pentru a trece de la energia din combustibili fosili la cea nepoluantă. De fapt, o bună parte din energia electrică produsă la noi în țară provine de la hidrocentrale și de la centrale nucleare. Mai exact, potrivit datelor Comisiei Europene, 48% din electricitatea României este produsă din surse regenerabile, biocombustibili și biomasă, în vreme ce 19% provine de la reactoarele nucleare de la Cernavodă, iar restul de energie, din combustibili fosili.

„Avem foarte multe resurse, avem un potențial foarte mare. Trebuie să fim suficient de inteligenți și de abili să putem să îl punem în valoare”, este remarca lui Sergiu care a deschis discuția.

România, o piață importantă pentru energia „verde”

Potrivit lui, în prezent pe piața din România sunt multe proiecte de energie regenerabilă, iar interesul vine pe de-o parte de la investitorii care își doresc mai multă energie sustenabilă. De cealaltă parte, în această industrie joacă un rol important și dezvoltatorii, care își doresc implementarea acestor parcuri de energie curată, pe care să le vândă mai apoi investitorilor.

„Avem foarte multe avize tehnice de racordare la rețea pentru centrale fotovoltaice, mai puțin pentru eoliene, dar avem și acolo. Provocarea principală, din punctul nostru de vedere este să ne uităm la dezvoltarea asta integrat și pe toate laturile pe care ea le presupune, nu doar la partea de noi surse de producție de energie regenerabilă, ci și la partea de transport și distribuție, pentru că nu putem pune în funcțiune toate proiectele care acum sunt autorizate dacă nu facem un upgrade la rețeaua de transport și distribuție”, adaugă Sergiu.

Dincolo de aceste provocări intervine și impredictibilitatea regenerabilelor, mai exact expunerea la soare și fluxul de vânt, respectiv de apă al râurilor și fluviilor. Chiar dacă, potrivit Solargis, țara noastră are un potențial foarte mare în sud și est în ce privește energia solară, iar în Dobrogea sunt deja instalate și centrale eoliene, este important ca reprezentanții industriilor și companiile să țină cont și de celelalte regiuni ale României.

Pentru a asigura un flux cât mai aproape de cel actual, adică furnizarea continuă de energie electrică, reprezentantul Simtel Team este de părere că și stocarea energiei va juca un rol esențial în tranziția energetică.

Puteți urmări aici înregistrarea evenimentului de pe 29 iunie.

În acest sens, în curând, producătorilor de energie regenerabilă le va reveni obligativitatea de a instala un sistem minim de stocare energetică, astfel încât rețeaua națională să nu fie perturbată, spune directorul de operațiuni Simtel Team. Există sisteme de baterii de sine stătătoare care sunt folosite doar în acest sens, astfel că acestea se încarcă pe timp de noapte, atunci când cererea este mică și furnizează electricitate pe timpul zilei, atunci când cererea crește.

Popularizarea energiei regenerabile și prosumatorii

Cristina Ioan, Services Commercial Director, Depanero, a explicat cum și de ce s-a decis implementarea surselor regenerabile în cadrul companiei specializată în servisarea electronicelor și electrocasnicelor.

Începând cu septembrie, anul trecut, Depanero a început să instaleze și panouri fotovoltaice pentru companii și gospodării, pe lângă serviciul de instalare pentru centrale termice și aparate de aer condiționat.

Fiind încă la început de drum, reprezentanții companiei urmăresc evoluția proiectului pentru a determina care va fi abordarea în viitor. Deocamdată, potrivit Cristinei, clienții urmăresc să obțină și finanțări pentru a-și amortiza investiția, proces în care Depanero îi asistă în mod activ.

Claudiu Butacu povestește despre începuturile instalațiilor fotovoltaice în România și despre primele proiecte ale ONG-ului său din 2016 care prevedeau faptul că cei care doreau să își instaleze astfel de sisteme acasă puteau doar să își producă energie electrică pentru propriul consum, adică off-grid.

EFdeN și energiaTa și-au dorit să facă lucrurile altfel și să le permită celor care au panouri solare montate în propria gospodărie să poată injecta energia neutilizată înapoi în rețea, pentru a contribui la potențialul de energie regenerabilă al României.

După mai multe discuții ale echipei lui Claudiu cu mediul politic, România a văzut primii prosumatori în rețeaua de energie electrică, iar în prezent sunt peste 63.000, potrivit cofondatorului EFdeN și energiaTa. Sistemele fotovoltaice ale acestora pot injecta în rețea 730 de megawați, iar pentru luna iunie, cifra estimată era de 900 de megawați, potrivit reprezentantului.

Case eficiente energetic, cheia viitorului sustenabil în România

Nu este vorba doar de producția de energie din surse nepoluante, ci și despre creșterea eficienței energetice acasă și la birou, pentru a avea clădiri prietenoase cu mediul și care ne ajută să ne echilibrăm necesarul energetic.

În 2014, studenții din echipa EFdeN au reușit să ridice în doar 10 zile o casă solară, proiect despre care Claudiu susține că „e o performanță din punct de vedere constructiv.” Pentru un astfel de șantier, dacă el se vrea a fi cu adevărat sustenabil, este necesară o atenție sporită la nivel de waste management și cum este organizată echipa, în general.

Una dintre ultimele case ridicate în acest fel de echipa EFdeN a obținut cel mai înalt standard de eficiență energetică la nivel european, LEED Platinum, chiar dacă acesta nu a fost un obiectiv pe lista echipei atunci când proiectul a fost demarat.

Atunci când ridică o nouă locuință, echipa EFdeN alege cele mai bune materiale pentru eficiență energetică și sustenabilitate, astfel încât casa respectivă să poată în mod pasiv să contribuie la un mediu înconjurător mai sustenabil. Asta înseamnă un consum de energie mai redus pentru răcire și încălzire, dar și o eficiență energetică mai mare pentru păstrarea temperaturii optime în interior. Echipa EFdeN încearcă în permanență să folosească în procesul de construcție materiale reciclate, reciclabile sau de producție locală, pentru a avea o amprentă de carbon cât mai mică.

O casă sustenabilă ar trebui să fie și activă, ceea ce înseamnă că o instalație de panouri solare o poate ajuta să producă energie electrică, pe care locuitorii casei respective o pot folosi pentru a-și reduce factura la energie, dar și pentru a injecta orice surplus înapoi în rețea.

Sfaturile experților pentru instalarea unui sistem regenerabil optim

Potrivit lui Sergiu Bazarciuc, există mai multe lucruri pe care cei care vor să își instaleze panouri fotovoltaice trebuie să le ia în calcul înainte de a face acest pas, pentru a se asigura că vor avea o producție suficientă nevoilor lor.

Astfel, pentru un client industrial care produce anumite bunuri, o strategie bună este urmărirea necesarului energetic în producție și care este impactul consumului de energie în fiecare unitate fabricată.

Puteți urmări aici înregistrarea evenimentului de pe 29 iunie.

Înainte de a comanda instalația fotovoltaică, expertul este de părere că producătorul respectiv trebuie să își analizeze eficiența energetică la nivel de unitate de producție. Așadar, spune el, clădirea respectivă ar putea avea anumite pierderi de energie care pot fi remediate pentru a reduce consumul și amprenta de carbon a unității.

Totodată, utilajele vechi și cele neîntreținute tind să consume mai multă energie decât unele noi, moderne, astfel că operatorii trebuie să ia în calcul și acest aspect înainte de a-și instala panouri fotovoltaice.

„După asta, trebuie să te uiți ce consum ai anual, după ce ți-ai eficientizat consumul și în funcție de consumul tău anual să îți dimensionezi o instalație de producere de energie regenerabilă”, explică Sergiu.

Reprezentanta Depanero, Cristina Ioan, este de părere că deși costisitoare, sistemele fotovoltaice aduc beneficii familiilor și afacerilor pe termen lung. Mulțumită fondurilor guvernamentale, cum ar fi cel al Administrației Fondului pentru Mediu, panourile solare pot fi mai accesibile, iar investiția nu mai pune la fel de multă presiune pe veniturile unei gospodării.

Și ea crede, la fel ca și Claudiu, că sistemele pentru stocarea energiei ajută la maximizarea producției de energie și la reducerea dependenței de rețeaua publică.

Sisteme fotovoltaice instalate corect sau deloc

Sunt multe riscuri la care oamenii se supun atunci când apelează la neprofesioniști sau la firme mai mici, care nu au personalul bine pregătit, atunci când vine vorba de instalarea panourilor solare.

Claudiu explică faptul că au existat situații în care acoperișurile au cedat, probabil din cauza greutății distribuite incorect, sau sisteme care chiar au luat foc, pentru că nu au fost instalate corespunzător. Totodată, există clienți care își instalează panouri fotovoltaice pentru a-și reduce cât mai mult consumul de energie și speră că un astfel de sistem poate face minuni în gospodărie, dar necesarul lor energetic depășește cu mult capacitatea panourilor.

Totodată, comportamentul clienților este și el important, mai ales la nivel de gospodării. Astfel, reducerea consumului de energie prin oprirea aparaturii atunci când nu o folosim sau setarea unei temperaturi optime în casă poate scădea dramatic costul energetic, fără să sacrifice foarte mult pe partea de confort.

Sistemul energetic al viitorului din România

Pe lângă implementarea panourilor solare și a bateriilor, este nevoie în continuare și de producție din surse regenerabile care au funcționat până în prezent, cum ar fi hidrocentralele. Sergiu punctează că acestea sunt importante pentru că ele pot fi folosite pentru echilibrarea rețelei, astfel că pot fi pornite și oprite la comandă, ceea ce cu panourile solare nu este posibil, de exemplu, mai ales pentru că producția lor este oricum limitată de resursa temporară, lumina solară.

În același timp, tehnologia are și va avea în continuare o contribuție mare în procesul de tranziție energie și ne va ajuta să producem mai mult și să optimizăm consumul mai bine. Ca întotdeauna, diversitatea, perseverența și evoluția tehnologică sunt o parte din elementele care vor permite României să aibă un sistem energetic sustenabil și echitabil față de mediu și planetă.