Euronews.green scrie că ideea din spatele acestui startup este de a folosi cât mai mult din fiecare animal atunci când producem alimente, astfel încât, în final, să reducem cantitatea de deșeuri generate.

Fondatorul SuperGround, Santtu Vekkeli, chief inventor în cadrul startup-ului, a declarat că „am o listă de probleme nerezolvate legate de consumul de carne care persistă de mai mulți ani. Utilizarea oaselor pentru produse din carne fără utilizarea. de chimicale, precum enzimele, se află pe listă de aproape opt ani.”

SuperGround vrea să colaboreze cu companii din industria alimentară care împărtășesc aceeași viziune sustenabilă, pentru a reduce atât deșeurile alimentare, cât și numărul animalelor sacrificate pentru consum.

„Țesuturile tari sunt un material foarte bun pentru producția de alimente și conțin aproximativ aceeași cantitate de proteină și grăsimi precum carnea tocată”, explică Vekkeli.

Până la 30% dintr-un nugget de pui poate fi produs cu oase de pasăre, fără a compromite gustul, textura sau rezistența de mușcătură, explică oficialii companiei.

Pentru nuggets de pește, cota este și mai mare. 50% din produsul respectiv poate fi făcut din oase sau solzi, pentru că oamenii nu sunt atât de familiarizați cu acest tip de aliment, care este și mai moale, în general.

Oficialii SuperGround susțin că această soluție poate ajuta la reducerea amprentei de carbon unui aliment specific cu 20-70%, adăugând faptul că „emisiile de CO2 vor scădea doar în scenariul în care consumul de proteină animală nu va crește mai mult decât ceea ce poate economisi soluția propusă de noi.”

Datele din industria alimentară arată că omenirea consumă anual circa 130 de milioane de tone de carne de pui pe an. Întrucât 20 de procente dintr-un pui sunt formate din țesuturi tari (oase), beneficiile oferite de această soluție ar putea fi chiar mai mari decât ne-am imaginat inițial.

Cât timp produsul final rămâne aproximativ așa cum îl știu consumatorii, aceștia nu ar trebui să opună o rezistență prea mare în a-l adopta și consuma, sunt de părere oficialii SuperGround.

„Am învățat că oamenii nu vor să accepte o schimbare în ce privește gustul, textura sau mirosul alimentelor. Schimbarea rețetei este destul de normală, iar oamenii o vor accepta dacă produsul final are aceleași proprietăți senzoriale și valori nutriționale”, sugerează fondatorul.