Potrivit AZO Cleantech, descoperirea care îi aparține lui Dr. Suan Chin Wong de la ANU le-ar putea permite fermierilor și celor care cresc plante să aibă culturi mai eficiente din punct de vedere al consumului de apă.

Acest lucru înseamnă că ele ar putea fi mai puțin afectate în cazul unei secete sau în cazul temperaturilor extreme.

Dr. Diego Marquez, co-autor al studiului de la ANU, a declarat că „plantele pierd apă încontinuu prin porii de pe frunze. Aceiași pori permit dioxidului de carbon să fie absorbit, ei fiind critici pentru supraviețuirea plantei.”

„Pentru fiecare unitate de CO2 care este absorbită se pierd alte sute de unități de apă. De aceea plantele au nevoie de foarte multă apă pentru a crește și supraviețui”, a adăugat el.

Mecanismul descoperit de cercetători poate fi activat în timpul unei zile uscate, atunci când temperaturile sunt ridicate, ceea ce ar trebui să le permită plantelor să-și reducă pierderile de apă și în același timp, să poată absorbi aproape la fel de eficient dioxidul de carbon.

Dr. Suan Chin Wong, autor principal al studiului de la ANU, a declarat că „industria agricolă a sperat mult timp ca cercetătorii să descopere culturi foarte productive care necesită mai puțină apă pentru a crește. Cercetătorii și-au pus mult timp problema în legătură cu captarea dioxidului de carbon cu un consum mai redus de apă, fără a afecta recoltele în mod negativ.”

Oamenii de știință trebuie să facă mai multe studii înainte de a putea implementa corect noua tehnologie la scară largă, motiv pentru care cer ajutor și din partea altor instituții.

„Descoperirea mecanismului a fost un pas, unul mare, însă mai este de lucru când vine vorba de implementarea acestei tehnologii la scară industrială. Ne așteptăm ca atât guvernul, cât și industria să contribuie cu fonduri pentru a îndeplini acest obiectiv”, a adăugat co-autorul și profesorul Graham Farquhar de la ANU.