The Next Web scrie că tehnologia de bază folosită în acest proiect aparține echipei de la Kitepower, un start-up danez specializat în producția de energie. Sistemul respectiv este compus dintr-un zmeu conectat cu un cablu foarte rezistent la un generator, iar atunci când zmeul se înalță, generatorul produce mai multă energie electrică.

Johannes Peschel, CEO-ul Kitepower, a declarat că „Kitepower, așa cum spune și numele, folosește un zmeu uriaș cu o structură de fibră de sticlă și un balon care poate fi umflat. Are o anvergură de 60 de metri și cântărește doar 80 de kilograme, inclusiv cu sistemul de control și senzorii.”

Sistemele de generare a energiei cu zmeie pot fi instalate într-o zi, conform oficialilor companiei, iar un singur sistem de 150 kW poate produce suficientă energie cât pentru a alimenta aproximativ 150 de locuințe.

Deși Kitepower a experimentat și în trecut cu această tehnologie, noua locație din Irlanda reprezintă un punct de testare stabil, unde sistemul poate fi dezvoltat mai rapid și eficient.

Cathal Hennessy, șeful diviziei de energie eoliană pe țărm la RWE, a declarat că „având o investiție mai mică și folosind mai puține materiale, energia eoliană cu zmeie poate juca un rol important în reducerea costurilor la energie în viitor.”

Împreună cu sisteme de stocare a energiei pe baterii, energia regenerabilă cu zmeie ar putea fi următorul pas în ce privește independența energetică, alături de panourile solare și centralele eoliene.