Electrive scrie că, potrivit unuia dintre paragrafele documentelor, oficialii celor două regiuni vor să „extindă colaborarea în ce privește dezvoltarea de lanțuri de aprovizionare cu materiale sustenabile care necesare industriei verzi și tranziției digitale pentru ambii parteneri.”

Prin acest parteneriat, oficialii vor să creeze și o industrie dedicate extragerii și procesării de materie primă. Acordul urmează cinci arii de dezvoltare, printre care integrarea lanțurilor de aprovizionare sustenabile și colaborarea pentru dezvoltarea noilor tehnologii pentru a reduce amprenta asupra climei.

Obiectivul acestui parteneriat este diversificarea lanțului de aprovizionare european cu materiale critice pentru producția de baterii, astfel ca până în 2030, 10% din cererea de pe continent pentru astfel de materiale să fie asigurată din minarea propriilor resurse. De asemenea, 40% ar urma să provină din procesarea locală, iar 15% de la fabricile de reciclare din UE.

Întrucât importurile vor fi necesare în continuare, oficialii europeni au semnat deja mai multe acorduri cu state din lume, precum Canada și Namibia, pentru a-și asigura un flux cât mai divers de materie primă critică pentru producția de baterii cu litiu.

De asemenea, conform ESG Today, Banca Europeană de Investiții (EIB) a anunțat o finanțare de 800 de milioane de euro pentru proiecte care sprijină acțiunile climatice în Argentina, Brazilia și Chile.

Aceasta este o parte a inițiativei Global Gateway a Uniunii Europene, prin care aceasta și statele sale membre vor aloca un total de 300 de miliarde de euro pentru proiecte sustenabile care să ofere soluții de calitate pentru provocări climatice. Printre acestea se numără dezvoltarea unui sistem sanitar mai bun și ameliorarea fenomenelor meteo cauzate de schimbările climatice.

Werner Hoyer, președintele EIB, a declarat că „mă bucur să văd că Uniunea Europeană și Chile au început să colaboreze prin investiții în soluții climatice și în tehnologii verzi. Prin astfel de inițiative, putem adăuga și alți parteneri cu ajutorul cărora putem îndeplini agenda climatică globală.”