”În top cele mai importante trenduri pentru 2022 sunt însă cele legate de modele de business sustenabile, acțiuni climatice sau impactul The Great Resignation asupra productivității globale”, spune Ciprian Stănescu, președinte & CEO al Social Innovation Solutions.

Pentru a contura câteva tendințe în sustenabilitate pentru 2022 în ceea ce privește business-urile din țara noastră și acțiunile pe care ar trebui să le ia companiile locale, am stat de vorbă cu Ciprian.

Din punctul său de vedere, oportunitățile din zona ESG (Environmental, Social, and Governance) sunt similare în România cu cele din Europa.

”Este o piață foarte mare de peste 3.500 de miliarde de dolari care se duc spre investiții sustenabile”, ne-a precizat Ciprian Stănescu.

Standardele ESG (Environmental, Social, Governance) reprezintă un set de norme pe care investitorii le iau în calcul în procesul investițional. Standardele ESG sunt alcătuite din trei componente: Environment (mediu) – impactul asupra mediului înconjurător rezultat din activitatea companiei; Social (social) – relația companiei cu stakeholderii; Corporate Governance (Guvernanță corporativă) – respectarea normelor de guvernanță corporativă.

Investițiile pentru strategii ESG este una dintre tendințele identificate pentru acest an de către echipa Social Innovation Solutions.

Potrivit documentului publicat de aceasta, aproape 120 de mld. de dolari au fost rulați în fonduri ESG tranzacționate la bursă în 2021.

Biodiversitatea este cel mai fierbinte punct de pe harta ”schimbărilor climatice”, peste 50% din PIB-ul global depinde de natură și, potrivit World Economic Forum, ”prevenirea dispariției în masă a speciilor va deveni o preocupare presantă și pentru investitori”.

Astfel, în opinia echipei Social Innovation Solutions, programele îndreptate către diversitate, echitate salarială și incluziune vor fi în centrul atenției în 2022.

Ciprian ne precizează faptul că la nivel european o directivă nouă vizează companiile care au între 250 și 500 de angajați. Acestea vor trebui să facă raportări ESG cu focus pe impactul asupra mediului. Astfel, 50.000 de companii din UE cu peste 250 de angajați sau venituri de peste 40 de milioane de euro vor intra sub umbrela Directivei privind raportarea sustenabilității corporative care va deveni obligatorie din ianuarie 2023. Aceste companii vor trebui să-și publice rapoartele de sustenabilitate începând cu luna ianuarie 2024, folosind date din 2023.

”Multe companii din această categorie vor trebui încă din acest an să învețe cum se măsoară și care sunt aceste standarde. Doar pe mediu sunt vreo 400 de standarde de sustenabilitate. E destul de dificil dacă nu ești obișnuit. În afară de a contracta companii care știu să facă aceste raportări, cred că va fi nevoie de mai multe acțiuni de conștientizare”, este de părere Ciprian Stănescu.

O altă tendință identificată de raportul Social Innovation Solutions vizează acțiunile cu impact asupra mediului.

Conform unui sondaj global BCG citat în raportul Social Innovation Solutions, 85% dintre companii sunt preocupate de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, iar 96% au obiective clare de reducere a acestora.

Însă, în ultimii 5 ani, doar 11% au reușit să-și reducă emisiile în conformitate cu ambițiile lor.

Ciprian Stănescu ne mai spune faptul că, în acest an, acțiunile de sustenabilitate vor fi axate pe 3 piloni principali.

Vorbim aici despre clienți, persoanele care vor alege tot mai mult să cumpere produse sau servicii de la companii care sunt sustenabile.

Apoi, despre lanțul de producție și distribuție și de segmentul B2B – multe companii depind sau vând direct către companii mai mari care le cer la rândul lor să devină sustenabile pe mai multe paliere (mediu, financiar, uman).

Nu în ultimul rând, investitorii vor începe să se uite predominant spre companii cu un risc foarte mic de nesustenabilitate.

De altfel, potrivit unor informații recente date publicității de BVB, la nivel global, totalul activelor investite în fonduri care iau în considerare criteriile ESG în alocarea investițiilor reprezintă aproximativ o treime din totalul activelor globale, iar fondurile de investiții dedicate strategiilor ESG au active de peste 2,2 trilioane dolari.

”Nu cred că va fi un an spectacular în termeni de progres, dar cred că va fi cel mai mult an din ultimii 5 în ceea ce privește acțiunile de conștientizare. Cred că va fi plin de informații și oportunități pentru companii ca ele să înțeleagă cum pot să devină sustenabile și inclusiv care sunt sursele de finanțare.”, concluzionează Ciprian Stănescu.