Națiunile Unite definesc sustenabilitatea ca fiind „asigurarea nevoilor din prezent fără a compromite abilitatea generațiilor viitoare de a-și asigura propriile nevoi.”

Pornind de la această definiție, un sector energetic sustenabil ne oferă necesarul de energie de care avem nevoie pentru a ne desfășura activitățile, iar în viitor va putea suplini și nevoile următoarelor generații, fără ca resursele să poată fi epuizate.

În esență, sursele de energie sustenabile pot fi definite ca fiind inepuizabile.

Sursele de energie pentru un sector energetic sustenabil

Cele mai comune surse sustenabile de energie sunt energia solară, hidroenergia și energia eoliană, ele fiind și cele mai răspândite.

Lumina solară, vântul și apa sunt resurse care nu se vor epuiza curând. De aceea, mai multe țări care vor să facă tranziția către surse verzi de energie le adoptă, întrucât de multe ori sunt mai ieftin și ușor de implementat și sunt eficiente în producția de energie.

Energia mareelor și energia geotermală se numără și ele printre sursele sustenabile de energie, însă acestea nu sunt la fel de ușor de implementat, deoarece ele depind foarte mult de poziționarea țărilor și de resursele lor naturale.

De asemenea, energia geotermală nu se poate regenera întotdeauna pe cât de repede o utilizăm, motiv pentru care unele centrale geotermale stimulează artificial resursele respective, pentru a le face să reziste mai mult timp.

Energia cu biomasă este o sursă de energie ce poate fi considerată regenerabilă, însă nu neapărat și sustenabilă, deoarece nu are capacitatea de a se regenera singură, iar ea provine în mare parte din activitatea umană sau din exploatarea unor resurse ce pot fi foarte ușor epuizate.

Energie sustenabilă acasă

Deocamdată, una dintre cele mai eficiente moduri de producție domestică a energiei sustenabile din punct de vedere al spațiului și al costului, este implementarea panourilor solare.

Deși utilizarea panourilor solare depinde foarte mult de fiecare locație în parte, ele te pot ajuta să-ți suplinești mare parte, dacă nu chiar tot necesarul energetic.

Dacă locuiești într-o zonă însorită, mai ales la țară sau într-un loc cu mult spațiu neumbrit, ai putea lua în calcul implementarea panourilor solare acasă.

Eficiența energetică, un aspect important în sustenabilitatea energetică

Una dintre cele mai bune mijloace prin care putem maximiza sustenabilitatea în sectorul energetic este utilizarea concomitentă a unui număr cât mai mare de surse sustenabile de energie.

Întrucât nu toate țările au acces la toate aceste resurse, fiecare țară trebuie să le adopte pe cele care pot genera cea mai mare cantitate de energie.

Unele țări pot avea mai multă lumină solară pe parcursul unui an, în vreme ce altele pot avea râuri sau fluvii cu debite mari sau chiar ieșire la mări sau oceane, ceea ce poate facilita instalarea de centrale mareomotrice sau eoliene.

Totuși, un aspect deosebit de important în ce privește sectorul sustenabilității este atingerea unei eficiențe energetice cât mai mare cu putință.

Îmbunătățirea eficienței energetice poate fi realizată atât acasă, cât și la birou, în primul rând prin utilizarea strictă a cantității necesare de energie, pentru a reduce risipa.

Apoi, este important să folosim electronice și electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, care ne pot ajuta să economisim la facturile următoare. Pe deasupra, ele ajută și mediul înconjurător, deoarece folosesc o cantitate mai mică de curent pentru a performa cel puțin la fel de bine ca cele vechi.

Electronicele eficiente energetic sunt destul de accesibile în prezent, deci chiar și cu un buget mai redus putem găsi moduri prin care să eficientizăm utilizarea de energie.

O altă îmbunătățire semnificativă este înlocuirea becurilor incandescente cu cele LED, întrucât acestea din urmă folosesc mult mai puțină energie (1/10) și pot fi și mai luminoase.

De asemenea, becurile tip LED au o durată mai mare de exploatare, lucru care contribuie și mai mult la aspectul sustenabilității.

Beneficiile sustenabilității în sectorul energetic

Sustenabilitatea în sectorul energetic aduce beneficii atât individuale, cât și colective, deoarece nu doar că ne poate ajuta să economisim bani, însă îmbunătățește și sănătatea celor din jur.

Prin arderea combustibililor fosili, companiile energetice emană emisii de gaze cu efect de seră, pe când dacă ar folosi surse regenerabile și sustenabile de energie, ele ar putea produce cantitatea de energie necesară populației fără a avea o amprentă negativă asupra mediului înconjurător.

Adoptarea surselor sustenabile de energie poate fi benefică și când vine vorba despre crearea de locuri noi de muncă, deoarece aceste surse de energie trebuie instalate în proximitatea locului care le va exploata pentru eficiență maximă.

Asta înseamnă că forța de muncă locală este necesară pentru lucruri precum întreținere și reparații, lucru care ajută economia locală și rata de angajare.

Sustenabilitatea în sectorul energetic ajută și când vine vorba despre siguranță energetică, întrucât prin exploatarea resurselor inepuizabile, nu trebuie să ne facem griji că vom rămâne fără energie.

Dacă la aceste surse de energie adăugăm echipamentul de stocare al energiei, precum bateriile, șansele să ne mai confruntăm cu pene de curent scad dramatic.

Cum poate oferi un viitor mai bun sustenabilitatea în sectorul energetic

Sustenabilitatea în sectorul energetic joacă un rol esențial în viitorul omenirii, deoarece va fi una dintre principalele unelte în vederea reducerii amprentei asupra mediului.

Cum încălzirea globală și reducerea emisiilor care sunt eliberate în atmosferă reprezintă puncte importante de interes pentru experți, sustenabilitatea energetică trebuie să devină una dintre prioritățile noastre pentru a evita dezastrele climatice.

Întrucât sursele sustenabile de energie nu produc aproape deloc sau chiar deloc emisii care contribuie la încălzirea globală, ne putem baza pe aceste resurse pentru a ajuta mediul înconjurător și pentru a obține necesarul energetic care ne va ajuta să progresăm în viitor.

Luând în calcul și evoluția eficienței energetice a electronicelor și electrocasnicelor pe care le utilizăm zilnic, sustenabilitatea va deveni o parte a sectorului energetic.