Aspectele legate de ESG au fost pentru prima oară menționate într-un raport ONU în 2006 referitor la Principiile Investițiilor Responsabile.

Acela a fost momentul în care criteriile ESG au fost incluse în procesul de evaluare financiară a companiilor pentru a încuraja investițiile în sustenabilitate.

Deși ESG a început să fie un factor esențial în evaluarea companiilor pentru investiții, încă din 1960 unii investitori au început să excludă acțiuni sau industrii întregi din portofoliile lor pe baza unor criterii precum producția de tutun sau implicarea în regimul segregaționist Apartheid din Africa de Sud.

În încercarea de a transforma criteriile ESG în ceva măsurabil și de a ajuta companiile să abordeze în mod pragmatic sustenabilitatea, diverse organizații independente au creat cadre care le ajută să implementeze principii din domeniul sustenabilității. Conform GreenBiz, cele mai importante cinci organizații care au creat astfel de cadre sunt GRI, CDP, SASB, TCFD și WDPI.

Criteriile ESG - cum sunt măsurate

Criteriile ESG - Environmental, Social, Governance - reprezintă aspecte ale activităților operaționale ale companiilor care au un impact asupra mediului și al oamenilor (clienți, angajați, furnizori și alții) și se referă la modalitatea în care o companie își desfășoară activitățile de business (guvernanța corporativă).

Despre raportarea ESG pe înțelesul tuturor - ce este, etape de implementare, ce au de făcut companiile pentru raportarea non-financiară, puteți afla pe larg din acest material.

Astfel, în evaluarea unei companii, acești factori pot fi măsurați prin indicatori ce urmează să transmită potențialilor investitori gradul de atractivitate pentru o posibilă investiție.

Fiecare categorie de factori prezintă niște indicatori cheie pe care companiile îi pot măsura și în legătură cu care pot lua decizii de business pentru a-și crește atractivitatea.

În funcție de categorie, criteriile ESG pot fi măsurate astfel:

Mediu (Environment)

  • Emisii de gaze de seră
  • Managementul apei și apelor uzate
  • Impactul asupra calității aerului
  • Producerea și eliminarea altor deșeuri

Oameni și societate (Social)

  • Implicarea angajaților
  • Diversitate, echitate și incluziune
  • Securitatea datelor cu caracter personal
  • Drepturile omului
  • Impactul asupra comunității
  • Sănătatea și siguranța angajaților

Guvernanță (Governance)

  • Etică în afaceri
  • Comportamentul competitiv
  • Diversitatea și structura consiliului administrativ
  • Remunerarea executivului
  • Managementul intern al riscului
  • Managementul riscului sistemic

De ce este important pentru companii să investească în sustenabilitate

Conform unui studiu recent desfășurat de EY în Statele Unite, 82% dintre executivi plasează sustenabilitatea și factorii ESG în centrul strategiei de creștere a companiilor pe care le conduc.

Este deja cunoscut faptul ca preferințele consumatorilor s-au schimbat în mod drastic în ultimul deceniu și că aceștia își doresc ca produsele și serviciile pe care le achiziționează să provină de la companii etice, care nu exploatează angajații și care fac eforturi pentru a-și reduce impactul negativ asupra mediului. În acest context, investițiile în sustenabilitate nu doar că ajută o companie să rămână competitivă pe piață, dar și să devină atrăgătoare pentru potențialii investitori. Un alt factor care plasează ESG în centrul strategiilor de creștere a unui business este și schimbarea constantă a reglementărilor.

Citiți și despre Raportarea ESG și de ce este esențială pentru orice companie listată la bursă

Ca urmare a creșterii importanței celor trei factori care plasează ESG în centrul radarului executivilor din cele mai mari companii din lume, companiile care nu reușesc să demonstreze preocuparea pentru sustenabilitate și progresul făcut de la an la an vor avea rezultate mai slabe și vor deveni mai puțin atrăgătoare pentru investitori.

Sustenabilitatea nu mai este doar un trend. Raportarea rezultatelor non-financiare a devenit o obligativitate pentru companiile care au peste 500 de angajați, regulă reglementată de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) a Uniunii Europene.

Detalii despre criteriile ESG puteți afla pe platforma Sustainable Futures.