Euronews.green scrie că, potrivit experților din cadrul AEM, poluarea aerului este una dintre principalele cauze de îmbolnăvire în regiune, chiar dacă în ultimele decenii au fost făcute eforturi pentru a îmbunătăți calitatea aerului pe care îl respirăm. Totuși, aceste eforturi au fost insuficiente în anumite așezări urbane, după cum vom descoperi curând.
De fapt, datele arată că în multe orașe, trei din patru oameni sunt expuși la niveluri nesigure de poluare a aerului, iar datele sunt măsurate în baza nivelurilor de particule fine, care sunt unele dintre cele mai mici particule de poluare ce pot pătrunde cu ușurință în plămâni și chiar în sânge. Acestea provin, printre alte surse, de la mașinile pe combustibilii fosili, cum ar fi cele pe benzină sau motorină.
Indexul realizat de către AEM este un clasament pentru 375 de orașe europene, care sunt așezate în ordine crescătoare în funcție de cantitatea de particule fine PM2.5 per metru cub de aer. PM2.5 are cel mai mare impact negativ asupra sănătății oamenilor dintre toate formele de particule fine, printre care se mai numără și PM10.
Uppsala și Umeå sunt două orașe europene, ambele în Suedia, care se clasează pe primele două poziții în ce privește calitatea aerului cu privire la particulele PM2.5, urmate de Faro, în Portugalia, al treilea cel mai puțin poluat oraș de pe Bătrânul Continent.
De fapt, doar 13 dintre așezările urbane din regiune se încadrează în limitele de poluare recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe termen lung, printre care Helsinki, Stockholm și Tallinn. În acestea, cetățenii se bucură de un aer mai curat.
Cele șase țări care se încadrează per total în limitele maxime de poluare recomandate de OMS sunt Suedia, Portugalia, Islanda, Finlanda, Estonia și Norvegia.
Slavonski Brod, oraș aflat în Croația, este la celălalt capăt al clasamentului, fiind cel mai poluat din Europa. Nivelurile sale de particule fine per metru cub sunt de 26.5 micrograme, față de limitele europene de 25 de micrograme.
Nowy Sacz în Polonia este al doilea cel mai poluat oraș al Europei, urmat fiind de Padova și Veneția, de exemplu.
Acțiunile implementate de autoritățile acestor orașe merg în direcția opusă planului autorităților europene, care prin Pactul Verde European își doresc să reducă poluarea cu PM2.5 cu 55% până în 2030 față de nivelurile din 2005.
Bucureștiul se află pe locul 314, cu 15.6 micrograme per metru cub, o valoare care se încadrează semnificativ sub limitele recomandate de OMS, dar tot mai sunt îmbunătățiri de făcut, pentru că un aer mai curat înseamnă mai puține îmbolnăviri.
Pentru a accelera rata schimbării în regiune, experții din cadrul AEM vor lansa în cursul acestui an un studiu cu privire la modul în care poluarea aerului afectează sănătatea locuitorilor, dar și ecosistemele. Datele respective vor include, printre altele, numărul estimat de decese cauzat de poluarea aerului, dar și modul în care poluarea cu PM2.5 afectează în mod negativ sănătatea.
Comentezi?