Potrivit ESG Today, companiile se așteaptă să întâmpine mai multe provocări când vine vorba de adaptarea la aceste noi standarde de raportare, conform companiei specializate în soluții de raportare Workiva, care a realizat studiul.

Pentru chestionarul companiei numit Executive Benchmark on Integrated Reporting 2024, reprezentanții Workiva au discutat cu aproape 900 e executivi ai căror companii au venituri anuale de peste 250 de milioane de dolari și care au mai bine de 100 de investitori din America de Nord.

Studiul a descoperit, printre altele, că peste 80% din investitorii americani nu și-au schimbat modurile de investiție, în vreme ce 9 din 10 sunt în favoarea noilor standarde de raportare ESG, pentru că acestea, spun ei, îi vor ajuta să ia decizii mai informate. Totodată, 92% dintre investitori sunt de părere că datele ESG sunt importante în ce privește evaluarea prognoza financiară a unei companii, iar 88% dintre ei susțin că datele ESG trebuie luate cel puțin la fel de în serios ca performanța financiară.

De cealaltă parte, 74% dintre executivi sunt de părere că adaptarea la noile standarde de raportare va fi dificilă pentru companiile pe care le conduc, iar două-treimi dintre aceștia sunt îngrijorați că firmele lor nu vor putea respecta aceste norme de raportare. Unele companii vor trebui să implementeze sisteme mai sofisticate de raportare, întrucât 65% dintre oficialii companiilor spun că soluția software de raportare implementată în prezent nu se va putea adapta reglementărilor.

Diana Tidd, ESG Advisor în cadrul Workiva, a declarat că „pe măsură ce executivii descoperă complexitatea raportării ESG, aceștia vor să aibă mai mult control asupra tuturor aspectelor legate de datele pe care le administrează și să aibă acces la o soluție scalabilă pentru a putea ține pasul cu noile reglementări.”

Totodată, integrarea raportării ESG cu cea financiară ar putea atrage mai mulți investitori, astfel că 88% dintre aceștia spun că ar fi mai dispuși să sprijine financiar o companie care integrează aceste forme de raportare.

Inteligența artificială ar putea juca un rol foarte important în raportarea de mediu, potrivit studiului, iar 82% dintre executivi sunt de părere că inteligența artificială va putea ajuta companiile lor să compileze datele necesare raportării în conformitate cu noile reglementări. În ciuda posibilelor beneficii pe care AI-ul le poate aduce în acest sens, 72% dintre oficialii companiilor au restricționat utilizarea acestor soluții pentru managementul datelor de teama riscurilor de securitate.