Folosite într-o gamă variată de produse, printre care laptopuri și telefoane inteligente, mașini electrice și sisteme de stocare a energiei, bateriile cu litiu sunt una dintre principalele componente ale tranziției energetice. Cu toate acestea, minarea materialelor necesare producției acestora poate fi foarte dăunătoare pentru mediul înconjurător.

Conform ESG Today, Princeton NuEnergy este un spin-off al Universității Princeton fondat în 2019 și se concentrează pe reciclarea bateriilor litiu-ion folosind un proces cu temperaturi reduse, asistat de plasmă pentru procesul de separare al celulelor individuale. Astfel, spun oficialii companiei, se reduce riscul pentru contaminarea mediului înconjurător, costurile, dar și emisiile asociate cu reciclarea bateriilor litiu-ion.

Totodată, această tehnologie permite reducerea cu 70% a consumului de apă, cu 80% al consumului de energie și a amprentei de carbon, iar costurile sunt mai mici cu 48% comparativ cu minarea materiei virgine și cu 29% față de reciclarea pe bază de procese hidrometalurgice.

Oficialii PNE susțin că runda de finanțare Series A va permite companiei să își îmbunătățească utilajele, astfel încât capacitatea de procesare a bateriilor să poată fi mărită.