Astfel, IMM-urile pot accesa finanțare de la stat prin care să își instaleze panouri solare, stații de încărcare pentru vehiculele cu baterii sau chiar pompe de căldură, pentru creșterea eficienței termice.
Ce este programul Electric Up
Electric Up este un program lansat în 2020 de Ministerul Energiei, destinat finanțării IMM-urilor și a operatorilor din domeniul HORECA ce oferă fonduri de până la 100.000 de euro pentru întreprinderile mici și mijlocii care doresc implementarea panourilor fotovoltaice cu o putere cuprinsă între 27kWp și 100kWp. Pot beneficia de ajutoare și micile firme care doresc să instaleze stații pentru încărcarea mașinilor electrice sau plug-in hibrid cu cel puțin două puncte de încărcare per stație.
Despre pompele de căldură am scris în aceste materiale. Pe scurt, aceste dispozitive folosesc o tehnologie similară celei pe care o utilizează frigiderele sau aparatele de aer condiționat, ceea ce înseamnă că extrag energia de la o sursă de căldură, cum ar fi aerul, energia geotermală sau apa. Folosind căldura respectivă, pompa o amplifică și o trimite printr-un sistem de țevi și conducte în toată clădirea.
Firmele care doresc să își instaleze un astfel de sistem termic sau să implementeze alte forme de energie cu emisii reduse din cele menționate mai sus se pot înscrie aici în ciclul 2 al programului Electric Up 2024 între 14 octombrie – 16 decembrie 2024, inclusiv.
Criterii eligibilitate programul Electric Up
În programul Electric Up 2024 se pot înscrie întreprinderi mici și mijlocii, potrivit Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Conform acestei legi, în categoria IMM-urilor se încadrează și microîntreprinderile, pe lângă firmele mici și mijlocii (cel mult 249 de salariaţi, cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro sau active totale care nu depăşesc 43 milioane euro).
Totodată, sunt vizați și operatorii economici care activează în domeniul HORECA, conform Clasificării activităților din economia națională — CAEN, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, actualizată prin Ordinul președintelui Institutului Național de Statistică nr. 337/2007. În această categorie ar trebui să intre companii de toate dimensiunile (micro, mici, mijlocii și mari), care dețin structuri de primire turistice (CAEN 5510, 5520, 5530, 5590) și/sau structuri de alimentaţie (CAEN 5610, 5621, 5629, 5630).
Documente necesare înscrierii în programul Electric Up
Pentru a te inscrie in programul Electric Up, este necesar sa pregatesti un dosar cu urmatoarele documente:
- Cerere de finantare (Anexa 3 din Ghidul de finantare);
- Certificat de inregistrare fiscala (CUI), valabil la data inscrierii;
- carte de identitate/buletin, sau imputernicire notariala (daca nu depune solicitantul) – in copie scanata;
- documente doveditoare ale calitatii de proprietar/coproprietar/administrator al imobilului pe care se amplaseaza proiectul;
- Certificate de atestare fiscala (electronic/scanat) privind obligatiile de plata la bugetul de stat si la bugetul local;
- extras Revisal privind calificarea COR 741103 pentru cel putin 2 angajati ai instalatorului ales;
- Atestat ANRE;
- raport de audit energetic in baza facturilor anterioare si/sau de tip proiectiv (privind curba de consum pentru 12 luni);
- solicitarea de a primi un avans de 30% din totalul cheltuielilor eligibile;
- un instrument de garantare emis de o institutie bancara, sau de o societate de asigurari.
Poți accesa aici documentația necesară ghidului de finanțare pentru programul Electric Up 2024, iar aici poți descărca Ordonanța de Urgență 39/2024, Electric Up 2024.
Comentezi?