CleanTehnica este de părere că soluțiile de stocare a energiei, precum bateriile, ne pot ajuta prin stocarea energiei produsă de sursele regenerabile care pot furniza energie și noaptea, când cererea este scăzută.

Una dintre aceste surse de energie este cea eoliană, iar pe când răsare soarele și panourile solare încep să producă energie electrică, bateriile vor fi deja alimentate de centralele eoliene.

Chiar și pe parcursul zilei ele pot furniza energie către baterii, dacă cererea de energie este scăzută și există un surplus de energie.

Sistemele de stocare pe baterii sunt folosite în prezent alături de sistemele de panouri solare, centralele eoliene și chiar și de hidrocentrale, astfel că energia poate fi păstrată în baterii atunci când este disponibilă și poate fi livrată către sistemul public atunci când este nevoie de ea.

Shirley Meng, cercetător și inginer la Universitatea din Chicago, a declarat că „avem nevoie de o multitudine de metode de stocare a energiei.”

„Cred că nu suntem suficient de investiți în dezvoltarea acestor sisteme. Asta pentru că ne imaginăm că trebuie să reconstruim întregul sistem de electrificare”, a adăugat ea.

Am scris recent pe Green Start-up despre aeroporturi din lume care vor să folosească sisteme de stocare a energiei pe baterii pentru a înlocui generatoarele în cazul unei pene de curent.

După cum se pare, există la nivel mondial o cerere tot mai crescută de energie verde și de sisteme de stocare pentru a combate emisiile de gaze cu efect de seră.

Cele mai populare sisteme de stocare a energiei sunt cele Generation Integrated Energy Storage (GIES) și cele non-GIES.

Sistemele non-GIES se referă la sistemele de mari dimensiuni formate din sisteme de stocare a energiei electromecanice, care includ bateriile cu ioni de metal alcalin (baterii litiu-ion, baterii potasiu-ion și baterii sodiu-ion), celule de combustibil cu membrană schimbătoare de protoni sau baterii litiu-sulf.

Capacitorii electromecanici, cunoscuți și ca supercapacitori, sunt considerați ca fiind complementari sistemelor de baterii datorită densității energetice ridicate, ciclului lung de viață, a costului redus de mentenanță și datorită faptului că nu prezintă riscuri de operare.

Toți acești factori pot determina întrebuințarea supercapacitorilor pentru lucruri precum electronice portabile sau mașini hybrid.

GIES este un nou tip de sistem de stocare a energiei care folosește un generator și un sistem de stocare a energiei. În loc să folosească bateriile pentru stocarea energiei, sistemul GIES stochează energia termică sau energia aerului comprimat.

Sistemele termo-mecanice de stocare a energiei pot oferi o performanță ridicată, cu o eficiență mai mare de 60%, iar în același timp, pot avea o durată de exploatare de peste 30 de ani.

Când vine vorba despre sistemele de stocare a energiei GIES și non-GIES, este important să reținem trei parametri, aceștia fiind eficiența mediului de stocare, eficiența transmisiei energiei și eficiența debitului energetic.

Până acum, a fost determinat cu ajutorul unui studiu faptul că ambele soluții de stocare a energiei au o performanță similară din punct de vedere economic și financiar, așadar fiecare guvern trebuie să decidă ce tip de stocare a energiei vor folosi, ele putând fi implementate chiar și într-un sistem hybrid.

Pentru a elimina necesitatea de a folosi combustibili fosili, trebuie să investim mai mult în sursele regenerabile de energie și, mai important, în unitățile de stocare a energiei, astfel încât să avem o rezervă de energie care să ne permită să renunțăm la adoptarea combustibililor fosili ca plan de rezervă.

Unitățile de stocare a energiei partajate la nivel de comunitate pot reduce costurile energetice și pot chiar îmbunătăți utilizarea energiei stocate cu până la 13.82%, respectiv 38.98%, potrivit unui studiu.

Pentru a beneficia cât mai mult de sursele regenerabile de energie, trebuie să ne asigurăm că implementăm toate resursele disponibile pentru o anumită zonă, în loc să ne bazăm doar pe o singură resursă.