În România, produsele pe bază de plante sau vegane, așa cum mai sunt ele cunoscute, devin din ce în ce mai prezente pe rafturile supermarket-urilor.

Acest lucru este important pentru clienții care vor să acționeze și să contribuie la reducerea emisiilor de carbon provenite din sectorul agricol.

Produsele lactate pe bază de plante, spre exemplu, pot fi o alternativă foarte bună pentru persoanele intolerante la lactoză care nu vor să renunțe la consumul de lapte sau la anumite tipuri de brânzeturi.

În același timp, alternativele vegane la produsele din carne pot fi foarte nutritive, iar din punct de vedere al beneficiilor pentru mediu, ele ajută la economisirea spațiului verde folosit pentru păscut.

Vestea bună este că alternativele pe bază de plante au devenit mai accesibile în ultimul timp și este posibil ca acestea să devină și mai ieftine, astfel încât mai mulți oameni vor putea să le consume.

Să luăm drept exemplu salamul, care reprezintă un produs ideal pentru sandwich-uri; salamul crud uscat tradițional pe bază de carne costă în jur de 24 RON pentru 330 g, în vreme ce versiunea pe bază de plante a aceluiași tip de salam costă 24 RON pentru 240 g de produs.

Tehnic vorbind, pentru aceiași bani primim mai puțin produs, însă beneficiile aduse mediului și chiar sănătății pot face alternativa mai atractivă pentru unii consumatori.

Brânza feliată este un alt tip de aliment care poate fi folosit pentru sandwich-uri, iar varianta sa pe bază de lactoză are un preț în magazine de aproximativ 8.74 RON per 150 g, în vreme ce alternativa vegană se vinde cu 8.65 RON pentru aceeași cantitate.

De data aceasta, alternativa pe bază de plante este mai accesibilă și deși acest lucru depinde de producător, cazul de față reprezintă o „victorie” pentru alimentele pe bază de plante.

Gustul este și el destul de similar, întrucât am încercat chiar eu acest tip de produs și am fost surprins să văd cât de asemănătoare este brânza cheddar pe bază de plante din punct de vedere al gustului cu varianta tradițională, pe bază de lapte.

Un alt tip de produs care are o alternativă pe bază de plante, unul care ajunge de cele mai multe ori pe grătar, sunt cârnații.

Cârnații de casă făcuți din carne costă în jur de 18 RON pentru 450 g, în vreme ce alternativa pe bază de plante poate fi găsită la raft pentru 13.7 RON pentru 200 g, deci pentru a le echivala, 450 de grame de cârnați de casă vegani vor costa 34.25 RON.

Astfel, ei sunt fără dubiu mai scumpi, aproape de două ori spre deosebire de varianta din carne, însă depinde din nou de locul de unde îi cumpărăm și de producător.

Cârnații Thuringer, de exemplu, costă 27.5 RON pentru 400 de grame de produs animal, în vreme ce alternativa vegană poate fi achiziționată pentru 13.7 RON per 200 g, iar pentru 400 de grame, prețul este de 27.4 RON, foarte puțin mai ieftini comparativ cu preparatul tradițional.

Alternativele lactatelor pentru consumatorii intoleranți la lactoză

Alternativele pe bază de plante la produsele lactate pot fi soluția salvatoare pentru cei care nu pot consuma produse lactate, din cauza intoleranței pe care o au față de aceste produse.

Cu timpul, alternativele vegane au căpătat un gust asemănător și au o valoare nutrițională ridicată, fiind astfel o soluție gustoasă, sănătoasă și accesibilă pentru cei care vor să consume astfel de produse.

Brânza feta este un alt aliment lactat care este delicios și nutritiv, iar alternativa pe bază de plante poate fi găsită la raft pentru mai puțin de 16 RON per 200 g de produs, în vreme ce produsul pe bază de lactate costă 14.4 RON.

Micii sunt un fel de mâncare tradițional românesc, prezent la aproape fiecare grătar din țară, motiv pentru care alternativa pe bază de plante poate fi foarte populară în țară, dar nu numai.

În cazul acestui produs, alternativa vegană se află în cel mai mare dezavantaj din punct de vedere al prețului, întrucât 200 de grame de mititei pe bază de mazăre costă 16 RON, adică aproape 80 RON pentru un kilogram de produs, în vreme ce varianta pe bază de carne poate fi cumpărată pentru 19 RON per kilogram, în funcție de combinația de carne utilizată.

Aceasta este o diferență substanțială și cea mai mare de până acum în ce privește comparația dintre alimentele pe bază de plante și cele pe bază de proteină animală.

Totuși, cu timpul, procesul de producție al micilor pe bază de carne ar putea deveni mai puțin complicat și costisitor, ceea ce înseamnă că am putea să-i vedem mai des pe grătare.

Tonul la conservă este un alt produs care are și o alternativă pe bază de plante, întrucât acest tip de mâncare poate fi consumat la micul dejun sau chiar în timpul zilei, în special în salate.

Tonul pe bază de plante este o alternativă destul de recentă la varianta pe bază de proteină animală, iar o conservă de ton cu amestec de salată mexicană sau californiană costă în jur de 15 RON pentru 240 de grame.

Prin comparație, varianta pe bază de pește poate fi găsită pe raftul supermarket-urilor între 9 sau 16 RON pentru 160 g, în funcție de companie, însă chiar și așa este o victorie clară pentru alimentul pe bază de plante.

Acesta este un alt tip de produs pe care l-am încercat chiar eu și am fost surprins să descopăr faptul că gustul și textura alternativei le pește este foarte similară cu cea a tonului, iar în combinație cu salata, diferența este aproape insesizabilă.

Problema prețului, parțial rezolvată

Prețul la care se vând alimentele vegane depinde de producător și tipul de produs, însă în general, alimentele pe bază de plante au un preț destul de similar cu cele pe bază de proteină animală, iar uneori ele sunt chiar mai accesibile.

Într-un articol din plantbasednews.org, Dr. Marco Springmann, cercetător la Universitatea Oxford, a declarat că „că dietele vegane, vegetariene sau flexitariene ne pot ajuta să economisim foarte mulți bani, iar acest lucru îi poate surprinde pe oameni.”

Alimentele pe bază de plante sunt, de asemenea, mai sustenabile, întrucât este nevoie de mai puțin spațiu agricol pentru creșterea culturilor comparativ cu animalele, care au nevoie de spațiu pentru pășunat și dormit, printre altele.

De asemenea, culturile agricole nu contribuie la încălzirea globală, comparativ cu animalele, precum vitele, care contribuie semnificativ la eliberarea emisiilor de metan.

Metanul este un gaz care are potențialul de a încălzi planeta de 82 de ori mai mult decât dioxidul de carbon și care poate sta în atmosferă până la două decenii.

Potrivit lui Pablo Moleman, reprezentant al ProVeg Netherlands, „carnea a fost dintotdeauna un produs care necesită cantități enorme de materie primă. Pentru a produce un kilogram de carne, ai nevoie de zece kilograme de grâne. În prezent, atunci când producția de cereale este scăzută, efectele sunt vizibile.”

„Alternativele pe bază de plante câștigă în mod detașat în ce privește eficiența, iar acest lucru se reflectă la nivelul prețului”, a concluzionat el.