Potrivit Deutsche Welle, o măcelărie din Germania, cunoscută drept Rügenwalder Mühle, o afacere de familie cu o istorie de aproape 200 de ani, a început să pună la vânzare o alternativă pe bază de plante la produsele sale din carne.

În vreme ce oamenii nu credeau că această alternativă va putea înlocui alimentele pe bază de carne într-o măcelărie tradițională, Claudia Hauschild, o reprezentată a companiei, a declarat că „în prezent, nutriția pe bază de plante nu mai este o nișă. Face parte din societate.”

Întrucât consumatorii sunt mai dornici să adopte alternative la proteina animală, companiile caută să exploreze mai multe opțiuni care să facă alternativele pe bază de plante mai gustoase și mai greu de diferențiat de mâncărurile tradiționale.

Alternativele pe bază de proteină vegetală ar putea crește de la 2% la aproximativ 11% până în 2035, potrivit unui studiu realizat de către BCG.

Tranziția către alimentele vegane trebuie să se întâmple repede dacă vrem să oprim încălzirea globală, întrucât consumul de carne și lactate pot încălzi planeta dincolo de limita de 1.5 grade Celsius, chiar dacă nu vom mai arde niciun fel de combustibili fosili.

Tim Searchinger, un cercetător din domeniul agriculturii la World Resources Institute, este de părere că „trebuie neapărat să ne moderăm consumul de carne, lapte și, dincolo de toate, carne de vită. Dacă fiecare om de pe planetă ar consuma la fel de multă carne precum un american obișnuit, am mai avea nevoie de o planetă.”

Alternativele pe bază de plante, arma secretă pentru reducerea emisiilor

BCG speră ca, până în 2030, 8% din industria alimentară va fi asigurată de proteine alternative, care ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu echivalentul emisiilor provenite în prezent din transportul naval.

Unii experți, precum Benjamin Morach, cred că alimentele vegane care înlocuiesc proteina animală au un impact mai mare comparativ cu alte tehnologii verzi, însă publicul nu oferă acestor alimente la fel de multă atenție.

„Avem o tehnologie câștigătoare... care trebuie doar să fie implementată la scară largă”, a declarat el.

Prin adoptarea alimentelor pe bază de plante, putem reduce semnificativ emisiile de metan, care este unul dintre cele mai periculoase gaze.

El are capacitatea de a încălzi planeta de aproximativ 82 de ori mai mult decât dioxidul de carbon pe o perioadă de două decenii și este responsabil pentru jumătate dintre emisiile ce provin din sectorul agricol.

Experții BCG au reuși să determine faptul că alternativele la carne pe bază de soia și mazăre pot concura cu variantele tradiționale în ceea ce privește textura și prețul, iar cărnurile pe bază de proteine fermentate sau celule crescute în laborator pot ajunge la potențial maxim într-un deceniu.

Totuși, în ciuda avansurilor tehnologice, Morach a declarat că „cea mai mare barieră, să fiu cât se poate de sincer, este și va rămâne consumatorul.”

Un alt studiu dat publicității de către MDPI în 2020, arată faptul că jumătate dintre cetățenii germani care consumă alimente din carne vor să bazeze mai puțin pe această proteină.

Potrivit studiului celor de la BCG, trei sferturi dintre respondenți susțin că o dietă mai sănătoasă este un factor important când vine vorba de achiziționarea alternativelor pe bază de plante.

55% dintre oamenii incluși în studiu vor să adopte alternative vegane pentru beneficiul mediului și al animalelor, în vreme ce piedicele cele mai importante în consumul alimentelor alternative sunt valoarea nutrițională, sănătatea și gustul.

Pentru a atinge o cotă de piață de 8% a alimentelor pe bază de plante până în 2030, ar fi necesară o investiție de aproximativ 84 de miliarde de euro, care ar putea ajuta la evitarea eliberării a 0.38 gigatone de emisii de gaze cu efect de seră.