Reuters scrie că acestea sunt descoperirile experților de la think tank-ul energetic Ember pentru prima jumătate a anului 2023, întrucât emisiile totale ale industriei energetice au crescut cu 0.2% în perioada analizată. Aceștia au adăugat că cifrele înregistrate sunt cu 1.5% mai mari decât aceeași perioadă a anului trecut.

Analista principală privind sectorul energetic de la Ember, Malgorzata Wiatros-Motyka, a declarat că „deși ne bucurăm să vedem o creștere atât de mare a centralelor solare și a celor eoliene, nu putem ignora efectele pe care le-a avut seceta anul acesta în ce privește producția de hidroenergie.”

China a avut parte anul acesta de o perioadă secetoasă din cele mai rele, iar lipsa capacității hidrocentralelor din estul Asiei este responsabilă pentru 75% din pierderile de generare, cumulate la 177 de terawați oră (TWh).

Dacă hidrocentralele puteau produce anul acesta la fel de multă energie ca anul trecut, emisiile din sectorul energetic ar fi scăzut cu 2.9%, iar pentru a compensa pierderile, mai multe țări, printre care și China, au apelat la centrale pe cărbuni și gaze, care au produs cu 8%, respectiv 8.1% mai mult în H1 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

O creștere mai redusă a cererii de energie a ajutat la ameliorarea efectelor acestui fenomen, spun experții, potrivit cărora creșterea de anul acesta de 0.4%, mult sub media anuală de 2.6% din ultimii 10 ani, a compensat lipsa de putere.

În ciuda faptului că numărul instalațiilor solare a crescut anul acesta cu o capacitate totală de 104 TWh, producția absolută de energie solară și eoliană a fost mai redusă cu 28, respectiv 38 TWh comparativ cu anul 2022.

Oficialii AIE (Agenția Internațională pentru Energie) au avertizat că, pentru a limita creșterea temperaturilor globale, numărul surselor regenerabile trebuie să se tripleze până la finalul acestui deceniu.